– Syriske styrker inntar by like ved Libanon

Syrias president Bashar al-Assad fortsetter å trosse det internasjonale samfunnets krav om å stanse angrepene på regimekritiske demonstranter. Mandag rullet syriske stridsvogner inn i landsbyen Hit.

Stridsvogn i Hama by

Tidligere i år rykket syriske stridsvogner inn i byen Hama. Ifølge FN og menneskerettsaktivister er rundt 2.200 sivile drept i Assad-regimets forsøk på å slå ned den folkelige protestbevegelsen.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Ifølge den britisk-baserte gruppen Syrian Observatory for Human Rights, var det kraftig skyting idet stridsvogner og personellkjøretøy rullet inn i byen i morgentimene mandag.

Hit ligger kun 2 kilometer fra grensen til Libanon. Også Rastan rett nord for storbyen Homs skal være erobret.

– Det har pågått intens skyting siden klokken ni i morges, sa Syrian Observatorys sjef Rami Abdel Rahman på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Fra Rastan 20 kilometer nord for Homs, ble det også meldt om langvarige skuddsalver fra automatvåpen, skriver NTB.

Flere stridsvogner og pansrede personellkjøretøy gikk i stilling utenfor Rastan mandag morgen. Byen ble først inntatt av regjeringsstyrkene for tre måneder siden, etter at det var holdt store regimefiendtlige demonstrasjoner der.

Brutte løfter

Tidligere denne måneden lovet Assad å stoppe offensiven mot kritikere av regimet. Assad sa dette i en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Han har også lovet å etterkomme demonstrantenes krav om politiske reformer og demokrati, men har hittil gjort lite for å leve opp til løftene.

Søndag stormet syriske styrker en by nordvest i Syria. To personer ble drept og mange arrestert i husraid, ifølge aktivister og innbyggere. Angrepene skal ha skjedd 245 kilometer nord for hovedstaden Damaskus.

Selv om Assads regime fortsetter å slå hardt ned på alle forsøk på opprør, fortsetter protestene mot ham. Da et barn skulle begraves i byen Deraa søndag, ble begravelsesfølget til en massedemonstrasjon mot regimet.

Frykter kjemiske våpen

Amerikanske myndigheter og våpeneksperter følger nøye med på hva som skjer i Syria.

De frykter for hva som kan skje med Syrias omfattende arsenal av kjemiske våpen. Syria besitter noen av de mest dødelige kjemiske våpen som er fremstilt, skriver The Washington Post.

Selv om de fleste analytike tviler på at Assad vil gi fra seg kjemiske våpen til terrorister, er det likevel ikke usannsynlig at slike våpen kan forsvinne hvis regimet kollapser.

– Dette er et mulig senario som mange følger tett, sier en talsperson for amerikanske myndigheter til avisa.

Amerikanske myndigheter holder også øye med lagrene av kjemiske våpen i Libya. Til tross for at Gaddafi hadde undertegnet det internasjonale forbudet mot kjemiske våpen i 2004, hadde Libya minst 10 tonn sennepsgass.

USAs forsvarsdepartement sier gassen nå er på et sikkert sted. Men det store problemet med Syrias kjemiske våpen er at det er plassert i flere tusen artillerigranater og stridshoder, som er enkle å transportere.

Syrias har ikke sennepsgass, men sarin, en nervegass som tok livet at 13 mennesker i et terrorangrep på t-banen i Tokyo i 1995.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt