NRK Meny
Normal

– Syriske barn blir torturtert til døde

Syriske barn blir torturert til døde, ifølge Redd Barna. Organisasjonen krever at FN dokumenterer forbrytelsene mot barna og at de ansvarlige stilles til ansvar.

Sju år gammel gutt, drept i Syria
Foto: Manu Brabo / Ap

Line Hegna

Line Hegna sier barn i Syria blir torturert fordi man ønsker å straffe foreldrene.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Kommunikasjonssjef i Redd Barna i Norge, Line Hegna sier til NRK at råskapen mot barna er helt utenom det vanlige.

– Barna i Syria er ikke tilfeldige ofre, de er mål for overgrepene. Det er en bevisst strategi i krigen, sier hun.

Hun syns historiene er vanskelige å ta inn over seg.

Skoler blir tortursentre

Barn forteller de blir arrestert og brak til skoler som er bygget om til tortursentre.

– En ti år gammel gutt fortalte at han var ett av hundre barn som ble arrestert og holdt på skolen i flere dager. De to første dagene måtte de stå oppreist, de fikk ikke mat eller vann. Så ble han hengt opp i taket og slått, sier Hegna.

Hun forteller om en annen gutt som så en seksåring bli målrettet torturert fordi soldatene var interessert i informasjon om foreldrene hans. Han ble mishandlet til døde.

Redd Barna om tortur i Syria

Video: Kommunikasjonsdirektør Line Hegna i Redd Barna om torturen i Syria.

Bundet fast til stridsvogner

Det blir også fortalt om barn som blir brukt som levende skjold. En far forteller om stridsvogner som kjørte inn i byen med barn bundet fast på dem.

– Ingen vil jo angripe sine egne barn, sier Hegna.

Internasjonale Redd Barna starter tirsdag en underskriftskampanje for å legge press på FN og generalsekretær Ban Ki-moon.

– Krigen i Syria er en krig mot barn. Syriske barn blir utsatt for ufattelige, grusomme voldshandlinger. Barna trenger sårt hjelp og oppfølging for å komme seg igjennom de sjokkerende opplevelsene. Nå må barns vitneutsagn straks dokumenteres, slik at de som har begått overgrepene mot barna stilles til ansvar for sine handlinger etter krigens slutt, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang.

Traumatiserte

Syriske barn er svært traumatiserte etter å ha vært vitne til drap, tortur og andre overgrep under borgerkrigen, ifølge Redd Barna, som har hentet inn vitnemål fra mange av dem som har flyktet over grensene til Jordan og Libanon.

Ifølge organisasjonen er det i Syria begått brudd mot samtlige punkter i FN-resolusjon 1612 om barns situasjon i krig. Wang mener at FN nå må sette inn mer ressurser for å overvåke og dokumentere overgrepene.

– Våre ansatte ser barn som skader seg selv fysisk, har mareritt, tisser i sengen om natten, utøver vold mot andre barn og viser tegn til sorg, sier Wang.

Flertallet av de syriske flyktningene er barn.

65 prosent av de syriske flyktningene er barn. Og nesten alle barna Redd Barna har snakket med sier de har sett et familiemedlem bli drept, ifølge en rapport organisasjonen presenterer tirsdag under FN-uken i New York.

Mandag advarte FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi om at situasjonen i Syria er ekstremt ille og at den stadig forverres. Syria er ikke formelt på dagsorden under åpningen av FNs hovedforsamling, men det er ventet at krisen vil være et
viktig tema.

USAs president Barack Obama kommer i sin tale tirsdag til å kreve stans i krigshandlingene.

Splittet

 Lakhdar Brahimi

Spesialutsending Lakhdar Brahimi på besøk i en flykningleir i Syria.

Foto: POOL / Reuters

Brahimi, sier han har noen få ideer, men ikke en fullstendig plan for hvordan konflikten i Syria kan løses.

Under et lukket møte orienterte Brahimi mandag FNs sikkerhetsråd om besøket han gjorde i det krigsherjede landet og om de første samtalene han hadde med det syriske regimet.

Overfor Sikkerhetsrådet, som er svært splittet i synet på konflikten, tegnet han et brutalt bilde av situasjonen: Den syriske borgerkrigen blir stadig verre, og en matvarekrise står for døren, opplyser han.

–Situasjonen i Syria er en trussel mot regionen og en trussel mot fred og sikkerhet i verden, sier spesialutsendingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt