Hopp til innhold

Norge: Opposisjon i Syria er legitim representant for folket

Norge anser nå den syriske opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen som den legitime representanten for det syriske folket, opplyser UD søndag.

Espen Barth Eide

OVERGREÅ PÅ BEGGE SIDER: Til tross for dagens kunngjøring, påpeker utenriksminister Espen Barth Eide at overgrep mot befolkningen og mot humanitært hjelpepersonell skjer fra begge sider i konflikten.

Foto: John Minchillo / Ap

– Nasjonalkoalisjonen for de demokratiske og revolusjonære kreftene i Syria samler opposisjonen i kampen for et demokratisk styre. Norge anser i dagens situasjon Nasjonalkoalisjonen som den legitime representanten for det syriske folket, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Kampene i Syria har nå pågått i vel 21 måneder.

Over 42.000 mennesker er drept siden opprøret mot president Bashar al-Assad startet, ifølge den syriske eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights.

Splittet EU

Frankrikes president Francois Hollande

FØRST UT: Frankrike og president Francois Hollande var det første europeiske landet som anerkjente Syrias nasjonalråd, da som en «framtidig regjering».

Foto: Reuters

EU-landene har vært delt i synet på den syriske opposisjonen. Frankrike var det første europeiske landet som anerkjente Syrias nasjonalråd, da som en «framtidig regjering». Denne formuleringen er noe sterkere enn den Norge nå har valgt.

Landene i EU klarte imidlertid å samle seg om en felles uttalelse om den syriske opposisjonen på et møte i slutten av november. Her ble Nasjonalkoalisjonen omtalt som «legitime representanter for det syriske folkets kamp».

Det var hard strid om ordvalget på møtet, og i motsetning til franskmennene ga Tyskland uttrykk for en mer forsiktig holdning. Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sa den syriske opposisjonen må vise hva den står for.

USA kalte, som Norge, koalisjonen «legitime representanter for det syriske folk» den 13. november. Amerikanerne gikk ikke så langt som å kalle rådet for en regjering i eksil.

(Saken fortsetter under bildet)

En utbombet boligblokk i Sa'ar, Syria 29.nov 2012

LANVARIG KONFLIKT: En utbombet boligblokk i Sa'ar, Syria 29. november 2012. Kampene i Syria har nå pågått i vel 21 måneder.

Foto: Narciso Contreras / Ap

– Må vinne oppslutning

Utenriksminister Eide påpeker at overgrep mot befolkningen og mot humanitært hjelpepersonell skjer fra begge sider i konflikten.

– Det er avgjørende at Nasjonalkoalisjonen må vinne større oppslutning blant befolkningen. Regimets brutalitet og overgrep er ingen unnskyldning for andre. Vi oppfordrer Nasjonalkoalisjonen til å forplikte seg til at humanitært hjelpepersonell ikke blir mål i krigen og gis full adgang til å utføre sitt hjelpearbeid. Koalisjonens internasjonale legitimitet er avhengig av at de militære gruppene respekterer humanitærretten, sier Eide.

UD opplyser samtidig at statssekretær Torgeir Larsen deltar når Vennegruppen for Syria samles i Marrakech onsdag 12. desember. Til møtet kommer et flertall av FNs medlemsland.

Ifølge UD skal Vennegruppen drøfte situasjonen i Syria med nasjonalkoalisjonen, og hvordan verdenssamfunnet kan øke støtten til opposisjonen i samarbeid med Nasjonalkoalisjonen.

Larsen vil her oppfordre Nasjonalkoalisjonen til å underskrive en erklæring hvor de lover å ikke angripe humanitære organisasjoner i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt