NRK Meny
Normal

Russerne mener Syria-opprørerne har brukt sarin

Russiske forskere skal ha funnet det bevist at opprørene har brukt nervegassen sarin like utenfor Aleppo i Syria.

Døde dyr i Syria

I Khan al-Assal lå det igjen mange døde dyr etter angrepene på byen i mars i år. Både opprørene og regimet mener at det ble brukt kjemiske våpen her, men begge peker på hverandre.

Foto: George Ourfalian / Reuters

Den 19. mars var det et stort slag i byen Khan al-Assal der flere titalls mennesker mistet livet,mange av dem regimetro.

Hjemmelaget

Ifølge russernes FNs talsmann, Vitaly Churkin, er det mest sannsynlig opprørsstyrker linket til Al Qaida som har brukt saringassen i det aktuelle angrepet.

Russerne overleverte i dag en 80-siders lang rapport til FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, der de blant annet skriver at saringassen ikke var «industrielt»-fremstilt, men av lav kvalitet og trolig hjemmelaget.

Selv har opprørene benektet dette flere ganger.

Begge sider i den blodige borgerkrigen har gjentatte ganger anklaget hverandre for å ha brukt kjemiske våpen. Både USA, Storbritannia og Frankrike har tidligere anklaget Assad-regimet for å ha brukt kjemiske våpen mot opprørene. Noe regimet har blankt avvist.

Store mengder

Det blir antatt at det befinner seg store mengder kjemiske våpen i landet, blant annet sennepsgass, saringass og nervegift. Syria er et av sju land som ikke har undertegnet en traktat fra 1997 som forbyr bruken av slike våpen.

FN-inspektørene som er utestengt fra Syria befinner seg for øyeblikket i nabolandet Tyrkia, og forsøker å samle informasjon om mulig bruk av kjemiske våpen i borgerkrigen.

Mer enn 100.000 har mistet livet under kampene som begynte i mars 2011, ifølge Syrian Observatory for Human Rights, en eksilgruppe med base i London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt