– Syria ga ordre om drap og voldtekt av barn

Minst 256 barn skal ha blitt drept av regjeringsstyrker, ifølge en ny FN-rapport. Soldatene skal også ha seksuelt torturert noen av guttene.

Syria

BEGRAVER SINE DØDE: Pver 3500 syrer har mistet livet i kampen mot det syriske regimet. Her begraves noen av dem.

FN-granskingskommisjonen slår fast at personer innen regjeringsapparatet og militæret står bak voldtekter, drap og tortur mot sitt eget folk.

Overgrepene skjedde i løpet av det åtte måneders lange opprøret mot landets regime, som starter i mars i år.

– Forbrytelser mot menneskeheten

 Paulo Sergio Pinheiro

LEDET GRANSKINGEN: Paulo Pinheiro sier vitner har bekreftet at syriske sikkerhetsstyrker drepte og torturerte sitt eget folk.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap
Syria

SINTE: Regimekritikere brenner et portertt av den syriske presidenten.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Ordrene om ugjerningene skal ha blitt gitt av høytstående embetsmenn og medlemmer av sikkerhetsstyrkene i et forsøk på å knuse folkeopprøret, skriver Aljazeera.

– Medlemmer av den syriske hæren og sikkerhetsstyrkene har begått forbrytelser mot menneskeheten da de bekjempet en fredelig, og stort sett sivil, protestbevegelse, sa Paulo Pinheiro, som var leder for FN-kommisjonen.

Ifølge FN har mer enn 3500 personer blitt drept i de voldelige sammenstøtene.

Straffer Syria økonomisk

Tidligere denne uka ble det klart at arabiske land innfører økonomiske sanksjoner mot Syria på grunn av voldsbruken mot demonstranter.

19 av de 22 medlemslandene i Den arabiske liga sluttet seg til straffetiltakene søndag. Nabolandene vil nå sperre kontoer som tilhører syriske myndigheter og ilegge høytstående tjenestemenn reiseforbud.

Investeringer i landet vil dessuten bli stanset, opplyser Qatars statsminister Hamad bin Jassim al-Thani. Handel med Syrias sentralbank omfattes også av sanksjonene.

I dag er det ventet at Tyrkia skal følge opp sanksjonene til Den arabiske liga, ifølge Reuters. Tyrkia deler en 80-mil-lang grense med Syria.

Splittet sikkerhetsråd

Både Tyskland og USA har reagert kraftig på innholdet i FN-rapporten.

De sier begge at det er på tide med handling mot Syria, og at FNs siikkerhetsråd ikke lenger kan stå på sidelinja og se på grusomhetene.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov på sin side sa tirsdag at det internasjonale samfunnet «må slutte å true Syria med ultimatum».

Forrige måned la Russland og Kina ned veto mot et forslag om å fordømme Syrias president Bahar al-Assad. I tillegg avsto Brasil, India, Libanon og Sør-Afrika fra å stemme i saken.

SISTE NYTT

Siste nytt