– Syria har akseptert arabisk veikart mot fred

Syria har onsdag akseptert Den arabiske ligas veikart mot fred under et ministermøte i Kairo, forteller en talsmann fra Den arabiske liga.

Syrias president Bashar al-Assad

Den arabiske liga melder, ifølge AFP, at syrerne går med på fredsplanen de har lagt frem. Her er president Bashar al-Assad under en tale i Damascus tidligere i år.

Foto: Anonymous / Ap

Fredsplanen skal hjelpe med å stanse nærmere åtte måneder med blodige kamper i Syria.

Les mer: Krever at al-Assad er den neste som går av

– Den syriske delegasjonen har godtatt planen uten reservasjoner og i sin helhet, sier talsmannen ifølge AFP.

Mener al-Assad må iverksette reformer

Arabiske ledere ber Syria straks løslate fanger som har sittet fengslet siden februar. De vil også at regjeringen trekker soldater tilbake fra gatene og at de tillater utplassering av observatører fra Den arabiske liga slik at man kan starte forhandlinger med opposisjonen.

De mener også at Syrias president Bashar al-Assad må iverksette gjennomgripende reformer for å unngå flere voldelige sammenstøt.

Algeries utenriksminister Mourad Medelci uttalte også etter et møte i Qatar i går at syrerne hadde inngått en avtale med Den arabiske liga, uten at syrerne eller Den arabiske liga kommenterte påstandene.

– Godtar å trekke militæret ut av byene

Den arabiske liga sier i en uttalelse onsdag kveld at Syria har godtatt å trekke den militære tilstedeværelsen fra byer og boligområder, og å løslate fanger som del av det arabiske initiativet.

– Vi er glade for å ha nådd denne enigheten, og vi vil bli enda gladere om det gjennomføres umiddelbart, sier statsminister i Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, ifølge Reuters.

– Folk har lidd for lenge

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er svært viktig at Assads regime nå innfører avtalen i sin helhet.

– Assad må implementere avtalen så snart som mulig. Folk har lidd altfor lenge, og det er en uakseptabel situasjon. Drap på sivile må opphøre øyeblikkelig i Syria, sier FN-sjefen.

USA gjentar imidlertid oppfordringen til Assad om å gå av.

– Vi mener fortsatt at president Assad har mistet legitimiteten til å styre, og at han bør gå av, sa talsmann Jay Carney i Det hvite hus onsdag.

Opposisjonen i Syria er også skeptisk.

– Regimet i Syria var tvunget til å akseptere denne avtalen, men vi tviler på at de vil implementere den, sier Bassam Jaraahe, talsmann for Syrias nasjonale råd, som representerer en rekke syriske opposisjonsgrupper.

Kritiseres for menneskerettsbrudd

Opprøret, som har pågått siden mars i år, har krevd minst 3000 menneskeliv, ifølge FN.

De drepte er regimekritikere, og de fleste er sivile. Regimet i Syria kritiseres for omfattende brudd på menneskerettighetene etter de voldelige sammenstøtene.

Al-Assads familie har styrt Syria siden 1970, da forsvarsminister Hafez al-Assad tok makten i et kupp. Selv om syrerne som nå gjør opprør mot regimet i landet, ønsker å se at de går av – er mange redde for at det etnisk og religiøst sammensatte landet vil gå ut i kaos dersom regimet faller.

Syrias delegasjon til møte med Den arabiske liga, ledet av utenriksminister Walid Moualem (i midten)

Syrias delegasjon i møte med Den arabiske liga i Doha i går.

Foto: SANA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Økende press på verdens største regnskog.

Lover å bevare regnskogen – hugger stadig mer

Avskogingen i Amazonas har økt med 76 prosent siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Det sier den kjente miljøkommentatoren Marcio Astrini i et intervju med NRK