Hopp til innhold

– Alle sykehus i området har mobilisert

Helsepersonell i Tunisia forbereder seg på et blodbad i nabolandet Libya, og mobiliserer nå kraftig.

Video Flyktninger strømmer til Tunisia

KLIKK FOR Å SE VIDEO: De fleste flyktningene kommer uten fysiske skader. Noen har behov for psykologisk hjelp, etter å opplevd mye fryktelig på veien.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Alle sykehus i området mot grensen til Libya har mobilisert etter at Muammar al-Gaddafi sier at han vil kjempe til siste stund. Ikke minst etter at han la skylden for opprøret på tunisierne, som det drives en brutal klappjakt på i Libya.

Tunisere og egyptere tar en pause ved grenseposten Ras Jdir

Tunisere og egyptere tar en pause ved grenseposten Ras Jdir i Tunisia - i sikkerhet fra Gaddafis tilhengere.

Foto: Anis Mili / Reuters

Militærsykehus er på plass på grensen ved Ben Gardane, en by i Tunisia ved grensen til Libya. Røde Halvmåne/Røde Kors er i kriseberedskap.

Frykter nedslakting i vest

Ny informasjon om dødstallene i byer i retning den egyptiske grensen skremmer nå tunisierne.

En fransk lege som arbeider ved et sykehus i Libyas nest største by, Benghazi, sier til det franske nyhetsmagasinet Le Point at minst 2000 er drept bare i byen.

Det er dette scenariet man frykter skal bli en realitet i området som ligger nærmere Tunisia, hvor Gaddafis tilhengere har sterk kontroll.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Erik Aasheim rapporterer fra Tunisia 24.02.2011

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Offisielt har 5000 tunisiere, egyptere og libyere kommet seg over grensen. Men mange libyere kjenner også alle ørkenveiene man kan ta for å komme seg ut, forteller journalist Erik Aasheim.

Minst 640 mennesker har blitt drept i Libya i demonstrasjonene mot Gaddafis regime, uttalte menneskerettighetsorganisasjonen IFHR onsdag. Italias utenriksminister Franco Frattini sa at over 1000 personer trolig har blitt drept.

Tar ørkenveien

Mange mennesker allerede tatt seg over grensen fra Libya til Tunisia. Det er kaotiske tilstander på grensestasjonen.

Offisielt har 5000 tunisiere, egyptere og libyere kommet seg over grensen. Men mange libyere kjenner også alle ørkenveiene man kan ta for å komme seg ut.

Libyske ambulanser er å se på veiene i Tunisia, etter å ha kjørt skadde folk over grensen. Det betyr enten at sykehusene i Libya er fulle, eller at de kanskje ikke fungerer.

(Saken fortsetter under bildet)

En egyptisk mann bærer med seg eiendelene ved grenseposten Ras Jdir

Mange bærer med seg det de har av eiendeler over grensen, slik som denne egypteren, mens andre har blitt frastålet alt på veien.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Får mat og noe hjelp

De fleste flyktningene kommer uten fysiske skader. Noen har behov for psykologisk hjelp, etter å opplevd mye fryktelig på veien. Flyktningene blir godt tatt imot i Tunisia.

– Jeg er veldig sliten. Det er ikke annet enn elendighet, sier en kvinne som akkurat har passert grensen.

Hun er lettet for å ha kommet seg ut av Libya. Ikke for sin egen del, men for datteren.

Tunisiere forsøker å ta en buss ved grenseposten Ras Jdir

Tunisiere forsøker å ta en buss ved grenseposten Ras Jdir i Tunisia.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

Lokalbefolkningen ved grensen har massemobilisert med mat og drikke, og sørget for busstransport til hele landet, slik at folk skal komme seg hjem.

– Frykten er borte

Mange kommer helt tomhendte, fordi bagasje og penger er stjålet på veien.

– Det er bevæpnede sivile og bevæpnet politi. Men ikke alle har politiuniformer. man vet ikke om det er politi eller noen som vil stjele pengene, sier en mann.

Smilet blir stort når forloveden ringer. Han var ikke mindre glad da han nådde den tunisiske grensen.

– All frykten er lagt igjen der borte. Da jeg så den tunisiske hæren, så... Gud være lovet, Gud være lovet, legger mannen til.

Grensebyen har overhodet ikke kapasitet til å bli et stort flyktningmottak.

Vanskelig å komme inn

Å krysse grensen inn til Libya, slik journalister kan ha et ønske om, er svært vanskelig nå. Militære grenseposter er ikke det eneste hinderet.

Gaddafi-tro libyere har også sine egne kontrollposter, forteller folk jeg har snakket med. De forteller om væpnede ungdomsgjenger som overfaller dem og stjeler alt de eier.

Libyske myndigheter har nå en mer krass tone mot utenlandske medier: Journalister som kommer inn i landet vil bli ansett som samarbeidende med Al Qaida, og dermed betraktet som lovløse.

Å smugle folk inn i landet har også blitt en forretning her i grensebyen. Det siste tilbudet jeg fikk for å komme meg inn, var på 100.000 dinarer, rundt en halv million norske kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt