Hopp til innhold

– SWIFT brukt i terrorpågripelsene

Norske myndigheter fikk informasjon om de tre terrorsiktede fra det amerikanske sporingsprogrammet for internasjonale banktransaksjoner.

Stuart Levey

– Vårt sporingsprogram for terrorfinansiering (TFTP) ga støtte til den norske etterforskningen av denne trusselen fra Al Qaida, sier den amerikanske tjenestemannen Stuart Levey.

Foto: Charles Dharapak / Ap

– Jeg kan si at vårt sporingsprogram for terrorfinansiering (TFTP) ga støtte til den norske etterforskningen av denne trusselen fra Al Qaida, sa den amerikanske tjenestemannen Stuart Levey i Brussel torsdag, ifølge EUobserver.

LES OGSÅ: Tre personer pågrepet for terrorplanlegging
LES OGSÅ:
Dette er de terrormistenkte

Levey leder avdelingen for terrorisme og finansiell etterretning i det amerikanske finansdepartementet.

Informasjonen norske myndigheter fikk, stammer fra banktransaksjoner registrert av selskapet SWIFT (the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), som er basert i Belgia.

LES OGSÅ: Tok ut 6 millionar i kontantar

Ny avtale EU-USA

Leveys uttalelse kom samme dag som EU-parlamentet i Strasbourg godkjente en ny avtale mellom EU og USA for datautveksling fra SWIFT.

LES OGSÅ: Får sjekke bank-transaksjonar

(Saken fortsetter under bildet)

Cecilia Malmstrom

Den svenske EU-kommissæren Cecilia Malmström forhandlet frem en ny avtale om datautveksling mellom EU og USA. Hun sa tidligere i uken at det ville ha fått alvorlege konsekvenser for sikkerhetssamarbeidet hvis ikke forslaget hadde blitt vedtatt.

Foto: Vincent Kessler / Scanpix/Reuters

Dataflyten ble stanset i februar i år, da medlemmer av EU-parlamentet droppet en tidligere avtale av personvernhensyn.

LES OGSÅ: EU-parlamentet stanser datasamarbeid med USA

Levey forklarte at TFTP sluttet å motta data, men at det fortsatte å «skape ledetråder» basert på data fra slutten av 2009. Da flyttet SWIFT lagringen av europeiske transaksjoner fra USA til Nederland.

Startet etter 9/11

TFTP startet som et hemmelig prosjekt i 2001, etter terrorangrepene mot New York og Washington. Prosjektet ble avslørt først i 2006, i en sak i New York Times.

New York Times-sak om TFTD fra 2006

New York Times-sak fra 2006 om TFTD, amerikanske myndigheters sporingsprogram for terrorfinansiering.

Foto: (Skjermdump fra The New York Times)

Europeere reagerte kraftig på avsløringene om at amerikanske påtalemyndigheter i hemmelighet sjekket banktransaksjonene deres.

Etter avsløringene besluttet SWIFT å endre på sin database-struktur, slik at ingen data fra EU ville bli lagret på amerikansk jord, hvor det kan bli underlagt ordrer som gjelder «nasjonal sikkerhet».

Med den nye SWIFT-avtalen skal personvernet bli bedre ivaretatt. Levey sier endringene er ment å gi forsikringer til europeerne om at kontrollmekanismene i programmet har vært reelle og fungerende fra oppstarten i 2001.

– Samtidig er det ingen ting i avtalen som ødelegger for at programmet skal fungere, sier han.

Fortsatte å overføre

Levey ble spurt om den gjennomsnittlige mengden terrorfinansiering TFTP klarer å spore opp. Han svarte at en transaksjon kan gi verdifull informasjon, spesielt om hvor en mistenkt er, selv om den bare er på noen hundre euro.

– Med all respekt for Al Qaida, men organisasjonen er svært presset finansielt. Faktisk er de i sin verste økonomiske situasjon på flere år. De klarer å skaffe donasjoner fra individer, men bare små summer, sa Levey.

LES OGSÅ: Nordmann tiltalt for terrorfinansiering
LES OGSÅ: Seks pågrepet for terrorfinansiering i Oslo og Stockholm

Til tross for all oppmerksomheten knyttet til forhandlingene mellom EU og USA, og til avsløringen av programmet i 2006, fortsatte terrormistenkte å bruke banker til pengeoverføringer.

– Noen ganger var de ikke klare over at vi visste om dem, noen ganger har de simpelthen ikke noe annet valg, fordi det ikke er noen annen måte å foreta en betaling på til et annet land, sa en amerikansk tjenestemann som kjenner programmet til journalister i Washington den 23. juni.