Hopp til innhold

– Det er som om Vikingarna eller Åge skulle blitt presidenter i Norge

Erik Solheim har selv besøkt den nyinnvalgte presidenten på Haiti. – Han er en folkekjær musiker, men har ingen politisk bakgrunn over hodet.

Kollasj med Sjögren, Haiti og Åge Aleksandersen

Solheim synes valget i Haiti kan sammenlignes med at Christer Sjögren og Vikingarna eller Åge Aleksandersen hadde vunnet et politisk valg her hjemme.

Foto: Scanpix

Michel Martelly har, ifølge valgrådet, kapret hele 67 prosent av stemmene i presidentvalget i Haiti. Det er dobbelt så mange som Haitis tidligere førstedame, Myrlande Manigat.

Haitianerne har tydelig mistet troen på politikerne, nå satser de isteden på karnevalsangeren Michel Martelly, som også går under kallenavnet «Sweet Micky».

Les mer: Sweet Micky Martelly vant valget i Haiti

– Ønsker ham lykke til

Men han har ikke tatt på seg noen enkel jobb, bemerker Utviklingsminister Erik Solheim. Han besøkte Martelly i hans leilighet tidligere i år.

– Vi vil ønske ham lykke til med et veldig vanskelig verv. Han er en mann med en lang musikerkarriere, og han er en folkekjær musiker. Men han har ingen politisk bakgrunn over hodet, sier Solheim til NRK.

Ministeren sammenligner vervet med at «Vikingarna eller Åge Aleksandersen skulle ha blitt presidenter i Norge».

Hør Thor-Albert Frøslands intervju med Solheim under:

– Har en formidabel oppgave foran seg

I Haiti går nær halvparten av alle innbyggere uten jobb, flere hundretusen bor fortsatt i teltleire etter jordskjelvkatastrofen som rammet for litt over et år siden. Gjenoppbyggingen av landet går tregt.

– Martelly vil ha en formidabel oppgave med å bygge opp landet etter jordskjelvet. Han forventes også å forene Haiti om en politisk kurs som kan bringe landet ut av fattigdom, sier Solheim.

Den nyvalgte presidenten har lovt å gjøre Haiti mindre avhengig av frivillige organisasjoner, han vil rydde opp i administrasjonen og få militæret tilbake i landet.

– Har brukt kompetente folk i valgkampen

– Noe av det negative med Martelly er at han historisk sett har vært tilknyttet folk som har vært innblandet i militærkupp. Han har også uttalt at «Baby Doc» var den beste lederen for landet. Det gir ikke tillit, sier Solheim.

Solheim legger til at Martelly tross alt har arbeidet med svært kompetente folk i løpet av valgkampen.

– Bruker han disse kan hans evne til å nå ut til befolkningen bli en formidabel styrke.

Resultatet av valgkampen kan ende opp i retten, og alle stemmene skal telles en gang til før Martelly kan utropes til seierherre.

Det endelige resultatet er ventet 16. april.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.