– Sverigedemokraternas ledelse ljuger

Kafka-parti, sykelig paranoia og DDR-anklager! Lederen for Sverigedemokraternas ungdom slår tilbake mot påstander om at han samarbeider med høyreekstreme.

William Hahne

Gustav Kasselstrand sier han er sint og lei seg etter påstander om at han samarbeider med høyreekstreme.

Foto: SVT

Anklagene mot ungdomslederen Gustav Kasselstrand kom i går, og de har gjort ungdomspolitikerne opprørt.

– Jeg er sint og lei meg. Denne type anklager har jeg aldri hørt, ikke engang fra dem som står lengst til venstre i partiet, sier han til Sveriges Radio.

Nekter for å samarbeide med ekstremister

Både Kasselstrand og rundt 20 andre partimedlemmer risikerer å bli ekskludert fra partiet. Partiledelsen mener de samarbeider med ekstremister.

– Vi har en rekke bevis på at Sverigedemokraternas Ungdom har disse koblingene, sier partisekretær Richard Jomshof.

Men Kasselstrand nekter for påstandene, og kaller partiet «et Kafka-parti», og at ledelsen lider av «sykelig paranoia».

– Det finnes ingen koblinger mellom meg og noen andre organisasjoner. sier ungdomspolitikeren. Det er løgn, sier Kasselstrand til SVT.

William Hahne, SD

Willam Hahnes dager som partileder i Stockholm kan være talte.

Foto: SVT

Også nestleder William Hahne i ungdomspartiet er i hardt vær og risikerer å bli ekskludert. Hahne ble nylig valgt til leder av Sverigedemokraterna i Stockholm, men har siden ligget i konflikt med partiledelsen.

Det er jo de rene Sovjet-metoder som de tar i bruk. Det er ikke verdig et demokratisk parti.

William Hahne til SVT

– Ideologisk avvik

Men Mattias Karlsson som har regjert Sverigedemokraterna i Jimmie Äkessons fravær, er bekymret for det han kaller «urovekkende tegn på ideologisk avvik».

Mattias Karlsson, partileder SD

Mattias Karlsson er bekymret for 'ideologisk avvik. '

Foto: SVT

I en e-post til Expressen skriver Karlsson at det finnes personer som er med i antidemokratiske organisasjoner som Nordisk Ungdom, som på trykk gir uttrykk for antisemittiske konspirasjonsteorier, og som har uttrykt beundring for Adolf Hitler.

– Løser kriser med utkastelser

Det har en tendens til å storme rundt Sverigedemokraterna, partiet som fikk en voldsom oppslutning i høstens valg i Sverige, men som ingen andre partiet vil samarbeide med.

Helt siden Jimmie Åkesson tok over partiet for 10 år siden har partiet arbeidet for å fange et bredere lag av befolkningen, og han har langt på vei lykkes. Sverigedemokraterna har ambisjoner om å vokse ytterligere.

Thomas Ramberg

Thomas Ramberg er kommentator i Sveriges Radio. Foto: SR

– Ledelsen i SD har alltid løst kriser gjennom å utestenge folk de ikke liker heller en politisk debatt, sier politisk kommentator Thomas Ramberg i Sveriges Radio til NRK.

Det er en ideologisk forskjell mellom ungdomspartiet og moderpartiet. Mens ungdomspolitikerne kaller seg nasjonalister, holder Åkesson på at de er et sosialkonservativt parti.

Utkastelsessakene skal behandles i Sverigedemokraternas ledelse i slutten av måneden. Selv om Kasselstrand blir kastet ut av moderpartiet, vil han fortsatt kunne ha vervet som leder av ungdomspartiet.

SISTE NYTT

Siste nytt