NRK Meny
Normal

– Svenske soldater drept av sine egne

To svenske soldater som falt i Afghanistan skal ha blitt skutt av egne soldater.

Svenske soldater skutt i Afganistan

Kistene til de to svenske soldatene skutt i Afganistan for ett år siden.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Soldatene Johan Palmlöv og Gunnar Andersson ble drept i Afghanistan for rundt ett år siden. Etter en granskning av obduksjonsrapporten og forsvarets hemmeligstemplede utredning mener svensk TV4 det nå kan slås fast at det var skudd fra andre svenske soldater som tok livet av de to.

Kunne ikke forsvare seg

Den 7. februar 2010 ble tre medlemmer av samme ISAF-enhet drept under et oppdrag i Afghanistan. Det var de to svenske offisererene; løyntnant Gunnar Andersson (31) og kaptein Johan Palmlöv (28) og den afghanske tolken, Mihammed Shabab som mistet livet.

Ifølge forsvaret hadde de ikke mulighet til å forsvare seg mot angrepet, og på en pressekonferanse etter hendelsen ble det sagt at de to svenskene ble drept på kloss hold. Men allerede etter få dager ble kjent at kulene i tolkens kropp kom fra flere hold.

Det skal tidlig ha blitt rapportert om mistanker om at det var svensk ammunisjon som hadde tatt livet av tolken.

TV4 hevder at det sannsynligvis også var svenske kuler som drepte Gunnar Andersson og Johan Palmlöv.

TV-kanalen har fått en gruppe eksperter fra politiet og militæret, samt med rettsmedisinsk bakgrunn til å granske obduksjonsrapporten og den hemmeligstemplede utredningen.

– Entydig rapport

Konklusjonen er ganske klar, mener ekspertene.

– De skadene som de svenske soldatene har fått er på mellom fem og seks millimeter, og det er umulig for en kule på 7,62 millimeter å forårsake slike skader. Skadene burde vært større, hevder Bo Wide, tidligere kriminal- og drapsetterforsker.

Obduksjonen viser at det ikke er noe som taler for at det var den afghanske mannens ammunisjon som traff svenskene.

– For meg er det mest sannsynlig at det kommer fra et våpen med kaliber 5,56 millimeter, sier Jan Lindberg, pensjonert rettsmedisiner.

Spor på klær

Kulehullene skal også ha nøyaktig samme størrelse som kaliberen på den svenske ammunisjonen. I tillegg er det også funnet spor svensk ammunisjon på de to drepte svenskenes klær.

Den tidligere politietterforskeren Bo Wide sier at han er forundret over manglene i forsvarets undersøkelser. Han stiller spørsmålet om det egentlig var meningen å skjule sannheten.

– Det er mulig at man allerede da innså at de svenske soldatene ble skutt av sine egne, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt