NRK Meny
Normal

– Svenskene er elleville

– Dette er veldig stort for Sverige. Dette har de ventet på, og dette har folket unnet kronprinsesse Victoria, sier kongeekspert Kjell Arne Totland om nattens prinsessefødsel.

Video – Dette har svenskene ventet på

NETT-TV: – Dette har svenskene ventet på, sier kongeekspert Kjell Arne Totland.

– Svenskene har vært elleville rundt denne fødselen, sier Totland, som i mange år var hoffreporter i Se og Hør.

Og det er en kjærkommen gladnyhet for et kongehus som ikke bare seiler i medvind for tiden.

– Det er stort uansett når en nye tronarving blir født, men det er klart at med det fokus som i den senere tid har vært på kong Carl Gustafs uheldige meritter fra tidligere tider så er dette veldig velkommen for kongehuset, sier Totland til NRK.

Prins Daniel

Prins Daniel opplyste under pressekonferansen på Karolinska sjukhuset i Solna, at han og kronprinsesse Victoria kl 0426 ble foreldre til en datter. Han fortalte at fødselen forløp uten problemer.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

LES: – Hun fødte en veldig søt prinsesse

Baby-Bernadotte

Det har ikke vært kjent hva slags om den nye tronarving skulle bli gutt eller jente før prins Daniel like etter klokken sju i dag tidlig møtte pressen på Karolinska sjukhuset kun få timer etter fødselen. Her avslørte han at de hadde fått en prinsesse som var 51 centimeter lang og veide 3280 gram.

– Mediene har i lang tid kalt den kommende babyen for baby-Bernadotte for å unngå å bruke hun eller han. Så det har vært et kjælenavn i pressen i flere måneden, forteller Totland.

Han synes det var veldig fint at prins Daniel tok seg tid til å møte pressen for å meddele den gode nyheten til den svenske folk og resten av verden.

– Jeg synes det er flott at prins Daniel møtte pressen like etter fødselen der han fortalte om hva som hadde hendt. Det har det ikke vært tradisjon for slikt i Sverige, mens både kronprins Haakon og kong Harald gjorde det på den måten da de norske tronarvingene ble født. Da Carl Gustaf ble far viste han seg ikke for pressen før han og dronning Silvia møtte pressen sammen med babyen en god stund etter fødselen, sier Totland.

NETT-TV: Her forteller prins Daniel at det ble en prinsesse

Video Prins Daniel kommer med den glade nyheten

NETT-TV: Prins Daniel kommer med den glade nyheten om den 51 centimeter lange prinsessen.

Tror Bestefar får ta første bildet

Kongeeksperten tror ikke det tar lang tid før vi får se et bilde av den nyfødte. Kanskje blir det bestefar Carl Gustafs eget bilde som blir offentliggjort.

– Jeg mener kronprinsesse Victoria har lovet at hennes far, kong Carl Gustaf, skal få ta det første bildet av babyen. Så da vil bildet trolig bli sluppet til pressen senere i dag, spekulerer Totland.

Det er uvisst når kronprinsessen (34) og den nyfødte skrives ut fra sykehuset. Det er også langt ifra sikkert at omverdenen vil få et glimt av den lille prinsessen når de forlater Karolinska.

– Det er i Sverige ingen tradisjon for at de kongelige viser frem sin nyfødte på vei hjem, sier Totland.

Det er ikke kjent hva den nye prinsessen skal hete, men spekulasjonene går allerede høyt i svensk presse. Alice, Kristina og Désirée blir av flere nevnt som aktuelle navn.

Blant andre navn som nevnes i medier og hos tippeselskaper er Ingrid, Eleonora, Silvia, Frederika, Birgitta, Margaretha, Madeleine, Hedvig, Magdalena. Karin, Ulrika, Anna og Märta.

Salutt og statsråd

I Sverige har det allerede komme et offisielt kommunikè fra riksmarskalken som forteller at det er født en tronarving.

Det lyder:

«Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Kronprinsessan Victoria torsdagen den 23 februari 2012 klockan 04.26 nedkom med en dotter.

Såväl moder som barn mår bra.

Svante Lindqvist, Riksmarskalk»

Klokken 12 i dag skal det salutteres for den nyfødte i Stockholm.

Siden skal det holdes et ekstraordinært statsråd på slottet. Etter det skal også statsminister og Riksdagens president bevitne at det er født en tronarving.

Det vil også holdes en gudstjeneste i dag til takk for at det er født en tronarving i Sverige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt