– Svensk Guantanamo-fange arrestert i Pakistan

En svensk statsborger som ble løslatt fra Guantanamo-basen på Cuba i 2004, er arrestert i Pakistan, melder svenske medier. Faren til mannen benekter informasjonen, mens svensk UD venter på en bekreftelse fra Islamabad.

Mehdi Ghezali

Mehdi Ghezali satt fengslet på Guantanamo i flere år før han ble løslatt i 2004.

Foto: SCANPIX

Mehdi Ghezali fra Örebro i Sverige satt fengslet på Guantanamo i flere år før han ble løslatt i 2004. Ifølge SVTs nyhetsmagasin Rapport er han nå arrestert i Pakistan.

Til sammen tre svensker har sittet fengslet i over en uke i den østlige provinsen Punjab, ifølge pakistanske medier. Svenskene skal ha blitt arrestert sammen med syv tyrkere og russere.

LES: Nye bilder av «hjernen» bak angrepet 11. september

LES: Lettere å ta imot Guantanamo-fanger

En politisjef har uttalt til den pakistanske TV-kanalen Press TV at de arresterte mennene er mistenkt for å ha forbindelser med terrornettverket Al Qaida.

I bagasjen til de arresterte skal politiet ha funnet CDer, store pengesummer i utenlandsk valuta og bøker som knytter dem til terroristvirksomhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SVT-video: Svensk Guantanamo-fange arrestert

– Ikke bekreftet

Ifølge SVT skal svenske myndigheter ha blitt informert om saken av pakistanske myndigheter, noe svensk UD benekter.

– Vi har mottatt informasjon om at tre svensker er pågrepet, men vi har ikke mottatt bekreftelse fra myndighetene. Vår ambassade i Islamabad jobber med å innhente opplysninger, sier Ellinor Lundmark på utenriksdepartementets pressetjeneste til Aftonbladet.se.

Den svenske ambassaden i Islamabad opplyser til SVT at de foreløpig ikke har mottatt noen bekreftelse fra pakistanske myndigheter på at svenskene har blitt arrestert.

– På pilgrimsreise

Faren til Ghezali tror ikke noe på meldingene om at sønnen er arrestert i Pakistan.

Aftonbladet.se har snakket med Gösta Hultén som er en nær venn av familien, og han sier at meldingen kom som et sjokk for faren.

– Jeg snakket med faren til Mehdi for noen timer siden. Da sa han at Mehdi ringte ham for noen dager siden fra Saudi Arabia, der han i flere uker har vært på pilgrimsreise.

Løslatt uten begrunnelse

Ghezali ble arrestert i Pakistan i desember 2001 og ble overlevert til amerikanske styrker, antakeligvis i Afghanistan. Han ble brakt til Guantanamo i januar 2002.

Etter diplomatisk press ble Ghezali løslatt i juli 2004 uten å ha blitt stilt for retten. Han skal heller ikke ha fått noen begrunnelse på hvorfor han ble internert i over to år.

LES: Obama holder fast ved Guantanamo-løfte

Da Ghezali kom hjem til Sverige, hevdet han at han ble torturert på Guantanamo. Dette har amerikanske myndigheter benektet.

Ifølge SVTs Rapport har Ghezali den siste tiden oppholdt seg utenfor Sveriges grenser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt