Hopp til innhold

– Svært vanskelig å håndtere Malawi-flommen

Lutfattige Malawi ligger i ruiner etter den voldsomme flommen. Og det vil bare bli verre i ukene som kommer, sier Jan-Egil Mosand som koordinerer hjelpearbeidet for Caritas i landet.

Flom i Malawi
Foto: AMOS GUMULIRA / Afp

Mosand ankom Malawi søndag kveld. Da ble det anslått at opp til 120.000 mennesker var på flukt i eget land som følge av store nedbørsmengder den siste tiden.

– I dag har tallet steget til opp mot 170.000. Det er fortsatt en svært uoversiktlig situasjon, sier Mosand som er i landet for å opprette et koordineringskontor for hjelpeorganisasjonen Caritas.

Utfordrende

Mosand beskriver hjelpearbeidet som svært vanskelig å håndtere.

– Det er vanskelig å nå fram til de verst rammede områdene. Man er avhengig av båt eller å fly inn. Vi har nå alliert oss med FN for å fly inn høyenergikjeks som kan brukes til å lage barnegrøt slik at barna får ett måltid om dagen, forteller han på telefon til NRK.

I tillegg til at veiene er vasket bort er strømmen og telefonnettet nede i de sørlige delene av landet.

– Som et av Afrikas fattigste land er det også vanskelig å få tilgang på det man trenger av utstyr. De lokale markedene er slått ut og det er vanskelig å få tak i varer som tørrmat og hygieneartikler, sier Mosand.

Avlingene er vasket bort av flammen, og dermed står landet overfor en potensiell sultkatastrofe.

Kolerautbrudd

Med vannet kommer også sykdommene, og det er allerede kommet meldinger om kolerautbrudd, forteller Mosand.

– Prognosene framover er dystre. Det regner fortsatt og det skal regne de neste ukene, og det vil føre til at mange flere tusen blir rammet.

– Hovedprioriteten nå er å skaffe folk mat og utstyr til å tilberede den. Deretter må vi skaffe telt og ulltepper og jobbe med å holde vannmassene unna. Mange tusen lever nå under åpen himmel, sier nødhjelpskoordinatoren til NRK.

Noen har vært heldige og kunne søke tilflukt i de 200 skolene som fortsatt står etter flommen. De som fortsatt har et hjem åpner det for de som er blitt hjemøse.

– De går en veldig tøff fremtid i møte. Det vil koste opp mot 800 millioner kroner bare å holde liv i folk. Å bygge landet opp igjen vil beløpe seg til mange milliarder, sier Mosand.

SISTE NYTT

Siste nytt