NRK Meny
Normal

– Sulter i hjel i flyktningleir

Leger Uten Grenser roper varsku etter at nesten 200 flyktninger mennesker som har flyktet fra Boko Haram, har sultet i hjel i løpet av den siste måneden.

Flyktningleir i Nordøst-Nigeria

Nigerianske myndigheter har satt opp flyktningleirer flere steder i den nordøstlige delstaten, Borno, der Boko Haram er aktive.

Foto: STRINGER / AFP

Minst 188 personer har dødd av sult og dehydrering i en flyktningleir i byen Bama den siste måneden, opplyser Leger Uten Grenser (MSF)

– Vi ser trauma på ansiktene til pasientene våre som har vært vitner til og har overlevd mange grusomheter, sier leder for MSF, Ghada Hatim, til Ap.

Bama ligger nordøst i Nigeria og huser en flyktningleir for mennesker som har rømt fra herjingene til Boko Haram.

Minst 24.000 mennesker, av dem rundt 15.000 barn, oppholder seg i leiren.

Den er en av flere leire som er opprettet i delstaten Borno, lengst nordøst i Nigeria.

Inspiserte leiren for første gang

Tirsdag i denne uken fikk MSF for første gang muligheten til å se forholdene i leiren.

Et av deres team fulgte med en militærkolonne fra delstatshovedstaden Maiduguri til Bama.

Selv om det bare er 70 kilometer mellom de to byene, gjør kamper mellom militæret og Boko Haram det svært farlig å reise mellom byene.

MSFs doktor Christopher Mampula sier til nyhetsbyrået Ap at forholdene på landsbygda i området er så farlige at åkrene ikke er blitt sådd på halvannet år.

I løpet av de sju årene Boko Haram har herjet i Nigeria er 20.000 mennesker drept og mer en to millioner drevet fra sine hjem.

Luftbilder av Bama

Luftbilder fra i fjor viser at store deler av Bama by er ødelagt etter at Boko Haram inntok byen i september 2014 og det nigerianske militæret i fjor tok den tilbake.

Foto: Nichole Sobecki / AFP

Ett av fem barn er alvorlig underernært

Etter å ha kommet frem til leiren fant Leger Uten Grenser at hvert femte barn er alvorlig underernært.

For 16 av barna var situasjonen så kritisk at de ble tatt med tilbake til Leger Uten Grensers spesialsenter for mating i Maidiguri.

Flyktningene fortalte til at de har vært nødt til å grave nye graver daglig. Totalt er 1233 graver gravd i nærheten av leiren i løpet av det siste året, opplyser MSF.

Antall døde kan være langt høyere enn antall graver.

– Ut fra opplysningene MSF fikk av flyktningene i Bama, blir det hver dag gravet nye graver. Vi ble fortalt at noen dager døde over 30 mennesker på grunn av sult og sykdom, sier Ghada Hatim.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt