Hopp til innhold

Sør-Sudans president: – Sudan har erklært krig mot oss

Sør-Sudans president Salva Kiir uttalte under et møte med Kinas president at naboen i nord har erklært krig. Nå ber Kina begge landene om å roe seg ned.

Sør-Sudans president Salva Kiir og Kinas president Hu Jintao

Sør-Sudans president uttalte under et møte med sin kinesiske motpart at Sudan hadde erklært krig mot landet han.

Foto: Kazuhiro Ibuki / Ap

Kiir er i Kina for å be om støtte til oljeledninger, slik at landet hans kan redusere avhengigheten av nabo og rival Sudans olje.

– Har erklært krig

– Besøket kommer på et veldig kritisk tidspunkt for Sør-Sudan fordi vår nabo i Khartoum har erklært mot oss, sa Kiir til den kinesiske presidenten Hu Jintao under møtet i Beijing, ifølge Reuters.

– Jeg har foretatt dette besøket fordi jeg setter pris på vårt gode forhold med Kina. Kina er en av våre økonomiske og strategiske partnere, la den sørsudanske presidenten til.

Flyangrep

Mandag ble byen Bentiu, hovedstaden i den oljerike delstaten Unity i Sør-Sudan, angrepet av sudanske jagerfly.

Flere kraftige eksplosjoner rystet byen i morgentimene mandag, og blant målene som ble truffet var en markedsplass i byen. Minst tre ble rapportert drept. Sudanske kampfly angrep også natt til tirsdag oljerike områder i Sør-Sudan.

Angrepet kom få dager etter at sørsudanske styrker før helgen trakk seg ut av det oljerike Heglig-området i Sudan etter flere dager med harde kamper.

Sudan nekter for å ha utført angrepene, men landets president, Omar Hassan al-Bashir, helte bensin på et allerede overtent bål ved å uttale at nye forhandlinger med sør var uaktuelle, og at landet bare forsto «våpenets språk».

Kina vil ha ro

Kinas president oppfordret på sin side tirsdag både Sudan og Sør-Sudan til å vise tilbakeholdenhet.

Han ber begge land om å sette sine folks interesser og den regionale sikkerheten først, respektere hverandres suverenitet og opptre rolig, ifølge kinesisk fjernsyn.

– Kina håper oppriktig at Sør-Sudan og Sudan kan bli gode naboer som lever side om side som venner og gode partnere, og som utvikler seg sammen, sa Hu.

Kina har lenge vært en viktig samarbeidspartner for Sudan og har også store interesser i Sør-Sudan, ikke minst på grunn av landets rike oljeressurser.

– 35000 på flukt

Sørsudanske styrker rykket inn i Heglig for elleve dager siden. Området regnes som en del av Sudan og er landets viktigste oljekilde.

Etter press fra USA gikk Sør-Sudan før helgen med på å trekke sine styrker ut av Heglig, og tilbaketrekkingen var fullført lørdag.

Kampene har vært de verste siden fredsavtalen ble undertegnet i 2005. De to landene har begge beskyldt hverandre for å ville starte en ny krig.

Kampene og uroen i grenseområdet forverrer også en allerede vanskelig humanitær situasjon. Folk strømmer til allerede fulle flyktningleirer. Tirsdag anslo FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at 35000 mennesker har blitt drevet på flukt som følge av grensekampene.