Hopp til innhold

– Strauss-Kahn-saken kan kollapse

Saken mot den tidligere IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn skal være nær ved å kollapse fordi politiet tviler på forklaringa til den fornærmede.

Tidlegare IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn

Saken mot den tidligere IMF-sjefen har tatt en ny vending etter at etterforskerne har avslørt store hull i stuepikens forklaring.

Foto: RICHARD DREW / Afp

Det skriver den amerikanske avisa The New York Times.

Tester viser at det har vært seksuell kontakt mellom Dominique Strauss-Kahn og den vestafrikanske stuepiken. Likevel tviler etterforskerne stadig mer på det hun forteller.

Ifølge kilder avisa har snakka med har etterforskerne funnet store hull i stuepikens forklaring, både i det hun har fortalt om hendelsen og om seg selv. Kilder nyhetsbyrået Reuters har snakka med, bekrefter kvinnens troverdighet er kraftig svekka.

Flere amerikanske medier skriver i dag at kvinnen også tidligere har løyet om en voldtekt. Dette skal ha skjedd da kvinnen, som opprinnelig er fra Guinea, søkte asyl til USA.

De involverte partene har nå fått hasteinnkalling til et rettsmøte senere i dag, der de nye funnene vil bli lagt på bordet. Ifølge nyhetsbyrået AP vil Strauss-Kahn møte i retten. NRK.no følger rettsmøtet.

Har løyet flere ganger

14. mai ble Strauss-Kahn anklaga for å ha angrepet den 32 år gamle stuepiken i hans suite på luksushotellet Sofitel i New York. Kort tid etter ble han sikta for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse. Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han opp til 25 års fengsel.

Etter press fra politikere og media, valgte Strauss-Kahn å trekke seg som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) noen dager etter at anklagene ble kjent. Tirsdag denne uka tok den franske finansministeren Christine Lagarde over posten.

Siden anmeldelsen i mai skal stuepiken ha løyet gjentatte ganger for etterforskerne. Aktor møtte Strauss-Kahns advokater i går og fortalte om funnene. Partene diskuterer nå hvorvidt de skal gå videre med anklagen.

Knytter stuepiken til narkotika

Etterforskerne skal blant annet ha funnet en sammenheng mellom stuepiken og kriminelle aktiviteter, inkludert narkotika og hvitvasking av penger.

De skal ha bevis for at kvinnen hadde en telefonsamtale med en narkotikafengsla mann dagen etter det angivelige overgrepet. Der snakka hun om hva hun kunne tjene på å forfølge saken mot Strauss-Kahn.

Mannen hun snakka med, er blant dem som i løpet av de siste to åra har satt inn beløp tilsvarende om lag 100.000 dollar på kvinnens bankkonto.

I tillegg har etterforskerne oppdaga uregelmessigheter i kvinnens asylsøknad, samt en rekke andre løgner om antall mobiltelefoner, telefonsamtaler og bankinnskudd.

Dominique Strauss-Kahn og hans kone Anne Sinclair

Strauss-Kahns kone, Anne Sinclair, har sagt at hun ikke er i tvil om at ektemannen vil bli renvaska for anklagene.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Kan bli løslatt

Ifølge New York Times vil aktor og forsvarerne møtes i høyesterett på Manhattan fredag morgen. Da er det venta at dommer Michael J. Obus vil se på muligheten for å lette på fengslingsbetingelsene til Strauss-Kahn.

Påtalemyndigheten krevde så strenge betingelser fordi de med største sikkerhet hevda at de hadde en sterk sak. Nå kan den tidligere IMF-sjefen bli løslatt fra husarrest dersom det viser seg at den alvorlige tiltalen mot ham ikke kan opprettholdes.

Strauss-Kahn ble sluppet ut av fengslet 20. mai, og har siden sittet i husarrest med elektronisk fotlenke på Manhattan og i Tribeca-området i New York. Her har han blitt vokta døgnet rundt fordi påtalemyndighetene har frykta at han skal rømme landet.

Domstolens nye betingelser vil trolig innebære at de beholder passet hans, men at han kan reise fritt rundt i USA.

Holder fast ved anklagen

Aktor Cyrus R. Vance Jr., skal ha planer om å fortelle juryen fredag at de har problemer med saken basert på etterforskernes funn. Samtidig vil han presentere flere av funnene til forsvarerne.

Kvinnen holder fast ved overgrepsanklagen, ifølge offisielle kilder.

– Det er kaos på begge sider, sier en kilde til The New York Times.

Den franske politikeren og økonomien Strauss-Kahn var venta å bli sosialistpartiets presidentkandidat neste år. I politiske sirkler i hjemlandet har det i flere år vært allment kjent at den Strauss-Kahn er svak for kvinner, noe som gjenspeiles i tilnavnet «den store forføreren».

Mange franske politikere har likevel advart mot å forhåndsdømme den tidligere IMF-sjefen i denne saken.

Medier verden over har viet saken stor plass siden avsløringene ble kjent 14. mai, men allerede i slutten av mai advarte forsvarerne hans om at saken hadde blitt framstilt feil i mediene.

Sitter på informasjon

Strauss-Kahns forsvarere har gjort det klart at de vil fokusere på kvinnens manglende troverdighet under rettssaken.

I et brev datert til 25. mai skriver Brafman og Taylor at de har informasjon som hittil ikke har vært kjent som fullstendig vil undergrave troverdigheten hennes.

Nå ser det ut som aktor også har fått tak i den samme informasjonen.

Verken den fornærmede kvinnen eller Strauss-Kahns forsvarere Benjamin Brafman og William W. Taylor har vært tilgjengelige for kommentar.

Sofitel Hotel

Kvinnen hevder Strauss-Kahn forgrep seg på henne på det fasjonable Sofitel Hotel, som ligger like ved Times Square i New York City.

Foto: MICHAEL NAGLE / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt