– Vi støtter ikke slike operasjoner

Den militære delen av det syriske revolusjonsrådet støtter ikke selvmordsangrepet i Damaskus onsdag. Det sier oberst Hussein Kliye til NRK.

SYRIA

Røyksøyler vitner om kamper i Damaskus.

Foto: Afp

Flere av president Bashar al-Assads nærmeste medarbeidere ble drept i angrepet, som fant sted under et toppmøte ved den syriske sikkerhetstjenestens hovedkvarter i Damaskus onsdag.

Det skal ha vært en av Assads betrodde livvakter som sto bak angrepet, som drepte Syrias forsvarsminister, general Daoud Rajha, president Assads svoger Assef Shawkat og den tidligere forsvarsministeren og sikkerhetsrådgiveren General Hassan Turkmani.

Les mer: Tre av presidentens nærmeste menn drept i selvmordsangrep

– Vil ha dem arrestert og stilt for retten

Oberst Hussein Kliye sier til NRK at de ikke støtter angrepet som ble utført, men innrømmer at det er vanskelig å ha kontroll over folket på grunn av alt regimet utsetter dem for.

– Vi som er i militæret støtter ikke slike operasjoner utført på denne måten. Vi vil heller arrestere kriminelle og stille dem for retten. Slike operasjoner blir gjennomført av selvstendige grupper, og ikke oss, sier Kliye.

Assads livvakt var til stede da flere ministre deltok i møtet med sikkerhetstjenesten onsdag. Han skal ha båret skjult sprengstoff i beltet da aksjonen fant sted.

To grupper har påtatt seg ansvaret for angrepet. Liwa al-Islam er en islamistisk gruppe, navnet betyr «Den islamske brigade». Også den største væpnede opprørsgruppen, Den frie syriske hær, hevder å stå bak angrepet.

– De føler seg usikre nå

SYRIA

Journalister slapp ikke inn på området ved sikkerhetstjenestens hovedkvarter etter angrepet onsdag.

Foto: STR / Afp

– Dette var et angrep som virkelig rammet hjertet av regimet, og det er vanskelig å undervurdere betydningen av det. For syrere flest har Assads regime vært fullstendig usårlig, men nå ser man at også de kan bli drept, uttalte NRKs utenriksmedarbeider i Damaskus, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, onsdag.

Men det er ikke bare syrere flest som er redde nå. Ifølge Kliye lever Assads hær og deres ledere nå i redsel.

– De holder seg i sine baser og beskytter seg bak sine armerte kjøretøy. De føler seg usikre, også på sine egne soldater, fordi noen av dem kan ta hevn fordi regimet har drept sine egne, forteller han.

Les mer: Engstelse i Damaskus etter angrep
Les også: – Eit hardt slag for Assad

– Minner om Irak på slutten

Kliye mener Syria i dag minner om Irak mot slutten av diktaturet der.

– Vi som er i militæret og overvåket Saddams regime i fortida, synes det ligner på det syriske regimet som er nå. Som den komiske Ali da han stod på taket på et hotell og fortalte om at «regimet er sterkt og holder sammen», samtidig som vi så at Saddam-statuer ble slept på gata av en amerikansk stridsvogn.

Les også: Saddam hengt i natt
Les mer: – Vaktene hånet Saddam Hussein før henrettelsen

Han vil likevel ikke spekulere i hvor lang tid det kan ta før man får en løsning i Syria. Han sier slaget om Damaskus er vanskelig, til tross for at de fikk et overtak i angrepet onsdag.

– Vi synes regimet i Damaskus akkurat nå ligner på en syk mann som venter på dødsstøtet. For alt de gjør viser at de er svake.

Kliye mener at militærets bruk av fly og artilleri for å bombe byene, viser at de ikke stoler på sine egne fotsoldater.

– Alle som har militær kompetanse vet at det å bruke stridsvogner i urban krig, er feil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt