Hopp til innhold

– Stoltenberg kan ta over etter Strauss-Kahn

Kampen om den ledige toppjobben i Det internasjonale pengefondet (IMF) har startet etter at Dominique Strauss-Kahn trakk seg i natt.

Jens Stoltenberg og Dominique Strauss-Kahn

Vår egen statsminister Jens Stoltenberg kan ta over etter Dominique Strauss-Kahn som IMF-sjef.

Foto: Scanpix/montasje

Da Strauss-Kahn ble arrestert i New York i forrige uke, kastet han samtidig organisasjonen ut i en lederkrise.

– Dette betyr at vi får et bikkjeslagsmål om hvem som skal ta over, og nå skal både leder og nestleder byttes ut, sier NRKs økonomikommentator, Steinar Mediaas.

Asia vil ha mer makt

Flere har den siste tiden pekt på sedvanen om at lederen er fra Europa og nestlederen er fra USA. I ett brev til sine kolleger i G20-landene skriver Brasils finansminister, Guido Mantega, blant annet at tradisjonen med å holde av stillingen som generaldirektør i IMF til en europeer, ikke lenger er passende.

– Det vi ser nå er at de store nye økonomiene, de såkalte Bric-landene, Brasil, India, Russland og Kina, ønsker å komme i en sterkere posisjon i banken, og det vil få konsekvenser for hvordan den store gjelda til medlemslandene håndteres. Hvis det blir asiatene som dominerer dette, så vil man kunne anta at gjelden skal håndteres raskere og at tapene må tas raskere. Dette vil ramme europeiske banker hardt. Det blir jo sagt at europeerne har vært mye snillere mot seg selv enn det IMF pleier å være mot alle andre, sier Mediaas.

Oppsigelsesbrev Strauss-Kahn

Oppsigelsesbrevet fra Strauss-Kahn

Mange navn er blitt nevnt, og hvis IMF velger å følge sin tradisjon og gi jobben til en europeer, og da kanskje spesielt en franskmann, som har hatt topplederen i 26 av de 33 siste årene, så ligger Christine Lagarde godt an.

Hun er i dag fransk finansminister, og vil bli den første kvinnelige toppsjefens i bankenes bank hvis hun blir valgt.

Den tidligere synkronsvømmeren har hatt mange toppverv både som jurist og politiker, og ble kåret til den beste finansministeren i Europa av Financial Times i 2009.

Det som taler mot henne er at hun er fransk. Strauss-Kahns affære har nok kastet såpass lange franske skygger over IMF, at det muligens er vanskelig for en ny franskmann å komme seg ut av dem. I tillegg er Lagarde viktig for Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som nå er midt i G20-presidentperioden og bare har ett år igjen til presidentvalget.

Frankrikes finansminister Christine Lagarde og Dominique Strauss-Kahn

Frankrikes finansminister Christine Lagarde sammen med tidligere IMFs sjef Dominique Strauss-Kahn. Nå kan hun ta over jobben hans.

Foto: Stephen Jaffe/IMF / Reuters

I tillegg blir det i franske medier spekulert i om Lagarde vil bli etterforsket i forbindelse med en erstatningsutbetalingssak knyttet til den franske forretningsmannen Bernard Tapie. Og en ny skandale er kanskje det siste IMF trenger.

Hellas bekymret

En annen aktuell europeer er den tidligere sjefen for den tyske sentralbanken, Axel Weber. Han ble lenge sett på som den neste til å overta den Europeiske sentralbanken etter Jean-Claude Trichet, men takket i februar nei til stillingen.

Han blir av mange sett på som en mann som har de politiske kontaktene og den økonomiske nesen som skal for å lede IMF gjennom den økonomiske krisen.

Ett land som er avhengig av et velinnstilt pengefond for å komme seg gjennom krisen, er Hellas.

Det regnes nemlig for å være delvis Strauss-Kahns fortjeneste at Hellas foreløpig er reddet fra konkurs ved hjelp av den enorme redningspakken til EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og IMF.

Under Strauss-Kahns ledelse var IMF langt mer villig enn de to andre til å finne en akseptabel løsning for Hellas.

Kan velge en tyrker

Kemal Dervis

Den tidligere tyrkiske finansministeren, Kemal Dervis kan bli et kompromiss mellom Asia og Europa.

Foto: Czarek Sokolowski / Ap
Presidenten for Tysklands Bundesbank, Axel Weber

Presidenten for Tysklands Bundesbank, Axel Weber har blitt lansert som ny leder.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters
Trevor Manuel

Den tidligere sørafrikanske finansministeren, Trevor Manuel får skryt for sitt arbeid i hjemmlandet.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp
Agustin Carstens

Mexicaneren Agustin Carstens blir nevnt som en mulig arvtager etter Strauss-Kahn.

Foto: Marco Ugarte / Ap

Hvis IMF derimot bryter tradisjonen, og velger en leder utenfor Europa, kan det hende de ikke beveger seg så langt utenfor verdensdelens grenser.

Den tidligere tyrkiske finansministeren, Kemal Dervis, er en av de aller heteste kandidatene til å overta den ledige toppstillingen.

Dervis fikk mye av æren for å ha fått Tyrkia på fote igjen etter den finanskrisen i landet i 2001, gjennom sitt reformarbeid og sikring av store redningspakker.

Han er i dag visepresident og leder for det globale økonomi- og utviklingsprogrammet hos Brookings Institution.

Tyrkias status er ganske spesiell både med et stort og voksende hjemmemarked, men også som en bro mellom Europa, Asia og Midtøsten. Valget av Dervis kan på den måten dempe bekymringen til mange av de nye økonomiene om en for sterk europeisk makt, samtidig som Europa føler at de fortsatt har en leder som kjenner deres problemer godt.

Stoltenberg kan være aktuell

– En ting som er interessant er at fremstående kinesere nå ønsker seg et nøytralt land som toppleder i IMF, og da er det jo selvfølgelig en eller annen, spesielt her i Norge, som tenker på en nordmann. Da er det vel åpenbart at vår egen statsminister ville vært en kandidat som er kvalifisert, sier Mediaas.

– Men av de europeiske navnene så er nok den franske finansminister Christine Lagard, og Axel Weber de sterkeste navnene, men Jens Stoltenberg er et sterkt navn, sier Mediaas.

Amerikanere

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer USA nå å foreslå at dagens midlertidige sjef, John Lipsky, byttes ut med landsmannen David Lipton, som i dag er rådgiver i Det hvite hus. Dette er ikke offisielt bekreftet, men Lipsky har uansett varslet at han vil trekke seg fra sin stilling i IMF i august.

Andre aktuelle kandidater som blir nevnt er Sør-Afrikas tidligere finansminister Trevor Manuel. Han har i en årrekke blitt nevnt som en mulig toppsjef i IMF og Verdensbanken. Mange internasjonale investorer har pekt på Manuel som den stabiliserende faktoren innenfor den sørafrikanske økonomien da landets tidligere president Thabo Mbeki ble avsatt i 2008.

Også meksikaneren Agustin Carstens blir nevnt som en mulig arvtager etter Strauss-Kahn. Den 52 år gamle økonomiprofessoren har gjort en karriere i hjemlandet, og er i dag sjef for landets sentralbank. Det som taler imot Carstens er at han kommer fra Nord-Amerika, siden amerikaneren Robert Zoellick forsøker å bli sjef for Verdensbanken, er det lite trolig at verdensdelen får topplederen i begge de viktige økonomiske institusjonene.

Fra litt lenger sør kommer brasilianske Amini Fraga. Han er omtalt som Brasil mest suksessfulle sentralbanksjef gjennom tidene, etter at han ledet den brasilianske økonomien gjennom den turbulente perioden fra 1999–2002. Han fikk den gangen ros for å ha økt landets innskuddsrente og skrudd igjen utlånskrana.

En annen nordamerikaner blir også nevnt i spekulasjonene. Kanadiske Mark Craney var i sin tid den yngste sentralbanksjefen i G7-landene, og blir av kanadiske medier trukket frem som en het kandidat, men i likhet med Carsten taler hans nasjonalitet imot ham.

Det er ventet at lederspørsmålet vil bli avklart i løpet av kort tid.

– Dette skjer nok ganske fort. Det var ikke veldig overraskende at Strauss-Kahn gikk av, det var ventet at han ville trekke seg om et par måneder for å forsøke å bli fransk president. Så en ny leder bør nok være på plass i løpet av sommeren, sier Mediaas.

SISTE NYTT

Siste nytt