NRK Meny
Normal

– Stemmer på Suu Kyi for barnas skyld

KAWHMU (NRK): I Aung San Suu Kyis valgkrets vaier røde flagg fra nesten alle stråhyttene. Folk er fulle av håp foran dagens valg, men det er ikke gitt at landets store politiske ikon går av med seieren.

Tin Tin Loen 2

BARNAS FREMTID: – Jeg stemmer ikke på Suu Kyi for min skyld, men for barna mine, sier veiarbeider Tin Tin Lwin.

Foto: Peter Svaar / NRK

I stekende sol og 35 varmegrader jobber Tin Tin Lwin med å legge ny grusvei gjennom en av landsbyene i Kawhmu. Dette er valgdistriktet til Myanmars mest berømte politiker.

Fra hatten hennes stikker det opp et rødt flagg.

– Jeg tror ikke Aung San Suu Kyi kan gjøre særlig mye fra eller til for meg. Men jeg skal stemme på henne for mine barns skyld. Det er dem jeg tenker på. Jeg vil at de skal få mulighet til utdannelse og et bedre liv, sier Lwin til NRK.

Fattig valgkrets

Kawhmu er ett av Myanmars minst utviklede områder. Folk her bor i enkle bambushytter og lever av å pløye rismarkene som strekker seg så langt øyet kan se.

De siste tre årene har dette området også vært Aung San Suu Kyis valgkrets.

Det er disse risbøndene som i dag skal stemme henne inn i parlamentet. De håper at hun vil bli til landets politiske overhode, selv om grunnloven per i dag legger begrensninger.

Under et blikktak finner vi fredsprisvinnerens lokale valgkampsjef, Naing Lin Htet. NRK er de eneste som er innom, og han har svært god tid til å slå av en prat.

Naing Lin Htet

OPTIMISTISK: – Kawhmu har blitt berømt over hele verden, mener Aung San Suu Kyis lokale valgkampsjef Naing Lin Htet.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Før var det ingen som hadde hørt om Kawhmu. For å være ærlig var dette et svært lite utviklet område. Men nå har ting endret seg. Plutselig fikk vi et globalt politisk ikon i denne valgkretsen. Kawhmu har blitt berømt, ikke bare her til lands men over hele verden, sier Htet til NRK.

Noen kilometer lenger borte hekter vi oss på Aung San Suu Kyis valgkampturné. Ingen her tør å ta seieren på forskudd, og de siste dagene har bussen med et stort bilde av Suu Kyi i fronten kjørt fra landsby til landsby for å sanke stemmer.

Aung San Suu Kyis valgkampturné

VALGKAMP: Aung San Suu Kyis valgkampbuss har kjørt fra landsby til landsby i Kawhmu de siste dagene.

Foto: Peter Svaar / NRK

En stund ser det stygt ut for fredsprisvinnernes strømaggregat i den stekende varmen.

Men utfordringen for partiet NLD er ikke bare å få folk til å stemme på Suu Kyi, men å forstå hvordan man stemmer i det hele tatt. De må lære hva et valg innebærer.

Hvem som vinner dagens valg, er også langt fra sikkert. Konkurransen er langt fra rettferdig, og hæren kontrollerer en fjerdedel av setene i det nye parlamentet før en eneste stemme er talt opp.

Fra beskjedne hytter med tak av bananblader, stiger et håp om at hun skal bringe en bedre morgendag.

Søndag 8. november holdes det som skal være det første demokratiske valget i Myanmar på 25 år.

Bruk ett minutt på å lære om den politiske situasjonen i Myanmar. Foto: Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt