Hopp til innhold

– USA spionerte på franske diplomater

Ifølge den franske storavisen Le Monde har NSA spionert på franske diplomater i Washington og New York.

Laurent Fabius og John Kerry

I dag ba Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius USAs utenriksminister John Kerry om å stanse all avlytting av franskmenn.

Foto: Philippe Wojazer / Ap

Ifølge avisen plantet amerikanske agenter skjulte mikrofoner i datamaskiner og andre gjenstander i den franske ambassaden.

Grunnen skal være at amerikanerne fryktet at franskmennene ville motsette seg et forslag i Sikkerhetsrådet om å innføre nye sanksjoner mot Iran i 2010. En frykt som i ettertid viste seg å være helt grunnløs.

Avlyttet 70 millioner samtaler

Dette kommer på toppen av gårsdagens avsløringer om at den amerikanske etterretningsorganisasjonen har avlyttet 70 millioner franske telefonsamtaler i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.

I dag krevde den franske utenriksministeren, Laurent Fabius, umiddelbar stans i denne avlyttingen og en full forklaring av sin amerikanske kollega, John Kerry, da de to møtes i Paris.

– Fabius gjentok vårt krav om en forklaring av praksisen med spionasje, som er uakseptabel mellom to partnere og som må stanse, sier en talsmann for det franske utenriksdepartementet.

Snakket med Obama

Men til tross for den litt anstrengte tonen, ønsker franske myndigheter å avdramatisere krangelen med USA.

Dette er den tredje mest omfattende spionasjen mot telefonbrukere som USA har gjort i Europa, etter Tyskland og Storbritannia. Og det er særlig næringslivsfolk, politikere og ansatte i statsforvaltningen som er blitt overvåket, i tillegg til mistenkte terrorister, ifølge Le Monde.

Mandag hadde president François Hollande et telefonmøte med president Barack Obama, der Hollande i klare ordelag fortalte hva han mente om spionavsløringene.

– Presidenten og president Hollande diskuterte de ferske avsløringene i pressen, hvorav noen er fordreid og andre reiser legitime spørsmål om denne praksisen mellom venner og allierte, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden, som tidligere jobbet for NSA, har avslørt at USA driver omfattende overvåking i utlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt