Hopp til innhold

– Sør-Korea styrker militæret

Sør-Korea styrker militæret på fem øyer som ligger i nærheten av Nord-Korea. Landet frykter militæret har blitt for passive når det gjelder maktbruk.

Sør-Koreansk militære bærer kiste

Sørkoreanske militære bærer kisten til de to sivile som ble drept som følge av Nord-Koreas granatangrep tirsdag.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Sør-Korea etter angrep

Skadene på øya Yeonpyeong er synlige etter angrepet.

Foto: Lee Jin-man / Ap
Slektninger til de sivile i Sør-Korea

Familien til de omkomne under bæring av kistene.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp
lokale sørkoreanere

Lokale som i dag vendte tilbake til Yeonpyeong-øya.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO / Afp

Sør-Korea vil også revurdere sine militære retningslinjer når det gjelder maktbruk etter bekymring om at de har blitt for passive, skriver BBC .

LES: – Bombene eksploderte rundt meg
LES: Nord-Korea angrep Sør-Korea

Vil føre til et paradigmeskifte

– Sør-Koreas forsvar vil revurdere retningslinjene for å svare sterkere på Nord-Koreas angrep, heter det i en melding fra presidentens kontor.

Videre heter det at bakkestyrkene vil bli kraftig styrket, inkludert de fem øyene ved den omdiskuterte grensa i Gulehavet, ifølge AFP. Meldingen kommer etter et sikkerhetsmøte ledet av Sør-Koreas president Lee Myang-Bak.

Ifølge Sør-Korea vil styrkingen av militæret føre til et paradigneskifte når det gjelder å svare på Nord-Koreas provokasjoner i fremtiden.

– Endringen vil føre til flere nivåer av motangrep som avhenger av om angrepene er rettet mot sivile eller militære, står det i den offisielle meldingen.

Vil hevne nye angrep

Nord-Korea angrep den Sør-Koreanske Yeonpyeong-øya tirsdag.

LES OGSÅ: Sør-Korea har advart at de vil hevne eventuelt nye angrep.

– Det sørkoreanske militæret vil svare med alvorlige represalier på flere provokasjoner, heter det i en kunngjøring fra den sørkoreanske presidentens kontorer.

LES OGSÅ: Tror angrepet skyldes lederskifte i Nord-Korea

To sørkoreanske soldater og to sivilpersoner ble drept da Nord-Korea skjøt rundt hundre granater mot øya og Sør-Korea besvarte ilden. Nord-Korea hevder på sin side at det var sørkoreanerne som skjøt først.

Kina advarer mot nye angrep

Situasjonen har vært svært spent etter angrepet, og både Sør-Korea og Nord-Korea advarer motparten på det sterkeste mot nye angrep.

LES: Spørsmål og svar om konflikten mellom Nord- og Sør-Korea

Kina er Nord-Koreas nærmeste allierte, og statsminister Wen Jiabao advarer både nord og sør mot militære provokasjoner. Han oppfordrer også det internasjonale samfunnet om å gjøre mer for å lette på spenningen.

Samtaler bak lukkede dører

FNs sikkerhetsråd pågår nå vanskelige forhandlinger om hvordan rådet skal reagere på tirsdagens angrep mot øya Yeonpyeong i Gulehavet.

LES OGSÅ: Krisemøte i FNs sikkerhetsråd

Hittil er det ikke innkalt til noe formelt møte om saken, men samtaler pågår bak lukkede dører.

Stormaktenes varsomhet i saken er et tegn på manglende evne til å svare på Nord-Koreas vedvarende gjenstridighet, mener eksperter og diplomater.

Stormaktene var like ubesluttsomme da det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan ble senket i mars, påpeker ekspertene. I alt 46 sørkoreanske soldater mistet livet i hendelsen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt