NRK Meny
Normal

Cameron sier han blir sønderknust hvis Skottland forsvinner

London (NRK): Statsminister David Cameron har nå latt kampen om Skottland bli en personlig sak. Han sier han vil bli sønderknust dersom det blir flertall for løsrivelse i avstemningen neste torsdag.

David Cameron i Skottland

David Cameron oppfordret onsdag skotske velgere til ikke å stemme for løsrivelse fra Storbritannia.

Foto: ANDREW MILLIGAN / Afp

På onsdager er normalt statsministeren travelt opptatt med å besvare spørsmål i underhuset i Westminster i London. På onsdager sitter normalt visestatsministeren ved hans side. På onsdager fyrer normalt sett opposisjonslederen av kritiske spørsmål på andre siden av gulvet. På onsdager er normalt sett parlamentet proppfullt av folkevalgte som deltar i statsministerens spørretime.

Ikke denne onsdagen. Verken statsminister, visestatsminister eller opposisjonslederen var der. De hadde reist til Skottland, i et forsøk på å overtale skottene til å bli værende i den 300 år gamle unionen som i dag er Storbritannia.

– Ikke riv familien min fra hverandre

Allerede før en eneste sekkepipenote var innenfor rekkevidde for de tre partilederne, visste hele landet hva statsministeren hadde på hjertet, for ikke å si I hjertet. Han hadde skrevet en bønn i kronikks form i Storbritannias største avis, Daily Mail. Tittelen var "Unionen vår er dyrebar, ikke ødelegg den". I den forklarer han hvorfor de tre partilederne forlot spørretimen til fordel for Skottlandsturen. I den forklarer han hvordan han vil både snakke med – og høre på – velgere før de tar sitt viktige valg.

Cameron sammenligner Storbritannia med en familie, og sier han ikke vil ha den revet fra hverandre. Han gjentar også løftet om at skottene skal få mer makt over sin egen landsdel dersom de forblir en del av Storbritannia.

Dette løftet kom første gang fra tidligere statsminister Gordon Brown for noen dager siden, og har fått støtte fra alle tre partilederne.

Løftet går ut på å starte arbeidet med å gi skottene mer makt allerede 19. september, altså dagen etter skottene har stemt ja eller nei til å bli et eget land.


Landet foran partiet

Et barn med ja-hatt på

En liten pike med «ja til løsrivelse»-hatt i Skottland i dag, hvor både statsminister David Cameron og Skottlands førsteminister, nasjonalistlederen Alex Salmond var ute for å møte velgere.

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

De tre partilederne fordelte seg på forskjellige steder under besøket i dag. Statsminister David Cameron ble spurt etter talen han holdt i Edinburgh om det nå kom til å bli lettere for det konservative partiet å vinne fremtidige valg med Skottland utenfor Storbritannia, svarte han slik:

– Mitt svar på det er at jeg bryr meg langt mer om landet mitt enn partiet mitt. Jeg bryr meg stort om dette fantastiske landet, det Storbritannia vi har bygger sammen.

Han sa videre:

– Jeg ville bli sønderknust dersom denne familien av nasjoner som vi har satt sammen – og vi har fått til store ting sammen – hvis denne familien av nasjoner blir revet fra hverandre.

Han advarte også skottene mot å sammenligne avstemningen med et valg, og sa at resultatet er irreversibelt.

– Dette er fullstendig annerledes enn et valg. Dette er en beslutning som ikke handler om de neste fem årene, det er en beslutning for det neste århundret.
De konservative har svært lav oppslutning i Skottland, velgerne stemmer tradisjonelt til venstre, og det britiske arbeiderpartiet Labour og det skotske nasjonalistpartiet (SNP) er de to dominerende partiene.

Yndlingsvitsen til lederen for de skotske nasjonalistene, Alex Salmond, er de har flere pandaer i Edinburghs dyrehage enn de har skotske konservative folkevalgte i parlamentet.


Mye på spill

Dersom skottene stemmer ja til løsrivelse på mandag vil David Cameron stå under et enormt press.

Uansett innsatsen opp mot selve avstemningen, vil han i så fall bli stående som statsministeren som mistet Skottland. Flere i hans eget parti har mumlet om at de vil stille mistillitsforslag mot Cameron dersom de taper folkeavstemningen. Selv har han avvist blankt at han kommer til å gå av.

Skulle de bli et nei-flertall, har han likevel lovet å gi mer makt til de skotske selvstyremyndighetene. Mange i hans eget parti var svært kritiske til at skottene i det hele tatt skulle få et eget parlament på slutten av 90-tallet.

SCOTLAND-INDEPENDENCE/ Scotland's First Minister Alex Salmond holds up "Aye" branded cakes during his visit to Brownings Bakers in Kilmarnock, Scotland

Nasjonalistleder Alex Salmond viser fram kaker med « Aye» på under et arrangement for løsrivelse fra Storbritannia.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Nasjonalistleder Alex Salmond, kaller dagens besøk fra Westminster som en panikkhandling. Han omtalte det hele som team Skottland mot team Westminster.

– Det vi ser i dag, fra den andre siden, er Westminster-laget på dagstur til Skottland fordi panikken har spredd seg i kampanjen deres, sa Salmond.

En måling i the Sunday Times sist helg, viste en hårfin ledelse for tilhengerne av løsrivelse, det er den første målingen som viste et skifte i folket. Frem til da har samtlige målinger vist et flertall mot. Siden det ble avklart at det skulle bli en folkeavstemning, har gapet mellom ja og nei-siden sakte, men sikkert blitt mindre. For et år siden skilte det 13 prosentpoeng mellom de to.

Det er kun de som har skotsk adresse som får delta i avstemningen neste torsdag, ingen bosatt i andre deler av Storbritannia får være med å avgjøre saken.

Lenge kalte statsminister David Cameron dette for en skotsk sak, men den siste tiden har han engasjert seg mer og mer i saken. Om en uke kan han gå inn i historiebøkene som den siste statsministeren som styrte Skottland fra London.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt