Hopp til innhold

– Somlet med begjæring om Assange-avhør

Da svensk politi til slutt bestemte seg for å avhøre Julian Assange i London, somlet de med en avhørsbegjæring til Ecuador og slapp ikke inn på ambassaden melder SVT. I dag kommenterer etterforskningslederen utviklingen i Assange-saken.

Urix forklarer om Julian Assange

I over fire år har Wikileaks-grunnlegger Julian Assange søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London, i frykt for å bli utlevert til USA. Assange er anklaget for seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010, men er ennå ikke avhørt av svensk politi.

Klokken 14 i dag kommenterer etterforskningsleder Marianne Ny situasjonen i Stockholm. Det skjer samme dag som SVT-programmet «Uppdrag Granskning» retter søkelyset mot svensk politis håndtering av Assange saken.

– Somlet med begjæring

Til tross for at svensk politi til slutt bestemte seg for å avhøre Julian Assange i London, somlet de med en avhørsbegjæring til Ecuador og slapp ikke inn på ambassaden, melder SVT. I dag skal det foreligge en avtale om avhør, men den svenske etterforskningslederen har ennå ikke vært på ambassaden.

– Kommer hun til å gjøre det denne gangen, det vet jeg ikke? Men basert på de erfaringene jeg har fra de siste seks årene, er jeg ekstremt skeptisk sier Julian Assange til «Uppdrag Granskning» som har intervjuet ham i London.

Assanges forsvarer hevder at svensk påtalemyndighet har hatt muligheten til å avhøre ham i London flere ganger.

Julian Assange inne på ambassaden

Julian Assange med Ecuadors utenriksminister Guillaume Long i London

Foto: STR / Afp

Frykter utlevering til USA

Assange ble pågrepet av britisk politi 7. desember 2010, men løslatt mot kausjon. Etter flere runder i retten besluttet britisk høyesterett at Assange skulle utleveres til Sverige.

Les også: Assange kan utleveres til Sverige

Assange frykter at Sverige vil utlevere ham videre til USA. Der risikerer han tiltale for det som blir regnet som den største lekkasjen av hemmeligstemplet informasjon i USAs historie. Han risikerer en lang fengselsstraff, i verste fall dødsstraff. Derfor søkte Assange tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London, der han nå altså har oppholdt seg i over fire år.

Statsadvokat Marianne Ny

Etterforskningsleder Marianne Ny

Foto: ADAM IHSE / Scanpix

Da Sverige i fjor åpnet for å avhøre Assange på ambassaden, uttalte etterforskningsleder Marianne Ny at avhørene ville blitt bedre om de hadde blitt gjort i Sverige, men at tiden var i ferd med å løpe fra dem.

– USA jobber for rettssak

Ifølge «Uppdrag Granskning» jobber USA fortsatt for å kunne stille Julian Assange for retten. Det skal også finnes muligheter for at Sverige kan utlevere Assange til USA dersom anklagene mot ham ikke gjelder spionasje. Dette regnes i Sverige som en politisk sak – og dermed vil landet si nei til en utlevering.

Les også: FN-panel: Assange bør settes fri

SISTE NYTT

Siste nytt