– Som å slippe ut Breivik

Den israelske ambassadøren til Sverige, Isaac Bachman, trekker sammenligningen til Norge da han forklarte hvorfor han er imot løslatelsen av 104 palestinske fanger. – Det er som om Breivik skulle slippes ut, sier han.

Bilkortesje med palestinske fanger fra Ayalon-fengselet, Israel

Forberedelsene til løslatelsen har pågått i hele dag og tirsdag kveld skulle kortesjene kjøre fra Ayalon-fengselet.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Den israelske ambassadøren ble intervjuet av Sveriges Radio tirsdag morgen, foran runde to av sonderingssamtalene mellom Israel og Palestina om en mulig fredsavtale.

Som del av samtaleforberedelsene lovet statsminister Benjamin Netanyahu at 104 fengslede palestinere skulle løslates.

Flere av dem har sittet i fengsel siden begynnelsen av 1990-tallet, før den historiske Oslo-avtalen ble inngått i 1993 og før hele fredsprosessen gikk i stå.

USA presser nå på for at partene, etter mange års stillstand, skal bli enige om en sluttavtale til Oslo-avtalen, hvor alt som ikke ble landet i de første to delavtalene nå skal landes og munne ut i en palestinsk stat.

Men samtalene om samtalene, som det som nå pågår betegnes som, er allerede på gyngende grunn, etter at israelske myndigheter de siste dagene har godkjent en rekke utvidelser av israelske bosettinger på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som begge krever som sin hovedstad.

Løslatelse av fanger og stans i de israelske bosettingene vært palestinernes krav for å gjenoppta fredsforhandlingene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Israels ambassadør til Sverige, Iscaac Bachman

Israels ambassadør til Sverige, Iscaac Bachman under intervjuet i Sveriges Radio tirsdag morgen.

Foto: Ensi Ukkola / SR

Forbrytelsene sammenlignbare med Breivik sine

Ambassadør Isaac Bachman mener det Israel nå gjør, ved å slippe ut palestinske fanger som har tatt israelske liv, er et langt større offer enn hva bosettingene er for palestinerne.

For Bachman mener at mange av de 104 fangene har begått minst like brutale forbrytelser som hva Anders Behring Breivik gjorde.

– Vi planlegger å løslate personer som har begått forbrytelser som er sammenlignbare med det Breivik gjorde, sier han i intervjuet med P1-morgon.

De første 26 av de 104 fangene skulle løslates tirsdag kveld, etter at høyesterett i Israel noen timer tidligere avviste en anmodning fra berørte israelske familier om å stanse løslatelsen.

Flere av de 26 er dømt til fengsel på livsstid for drap på en eller flere israelske borgere.

Den israelske ambassadøren sier at han ikke overdriver når han sammenligner den norske massemorderen med de palestinske fangene, når SRs programleder spør om dette virkelig er en riktig parallell.

– Det er en relevant historie med de samme konsekvenser. Det som nå vil hende er like følelsesmessig sterkt for oss, som det ville vært for dere i Norden om Breivik skulle slippes fri, sier han.

Han mener at omverdenen ikke forstår hvilket smertefullt kompromiss fangeløslatelsen er for Israel og israelere.

– Verden tar aldeles for lett på dette, spesielt i Europa. Forestill dere at Breivik om noen år skulle slippes ut som en gest av noe slag, sier han.

– Spørsmålet om løslatelse av fanger går rett inn i den israelske sjelen. Disse folkene har begått brutale krigsforbrytelser. Og ingen av terroristene har uttrykt noen anger for hva de har gjort, sier ambassadøren i intervjuet.

– Forskning har dessuten vist at disse personene kommer til å gjenoppta samme type forbrytelser, hevder Bachmann før han kommenterer stemningen generelt i Israel.

– Det er ikke lett å få med seg opinionen på at vi skal slippe fri disse personene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Protest mot løslate av palestinske fanger utenfor Ayalon-fengselet

Israelere viser sin protest mot løslatelsen av de 26 palestinske fangene utenfor Ayalon-fengselet, hvor de ble holdt i påvente av løslatelsen.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Sammenligningen er feil

Den svenske Midtøsten-eksperten ved det svenske Utrikespolitiska Institutet mener ambassadørens sammenligning av de palestinske fangene med Anders Behring Breivik er noe av det mest absurde han har hørt.

– Sammenligningen med Breivik er feil, på flere måter. Breivik var veldig spesiell. De personene som Israel skal løslate er både fredsforkjempere, drapsmenn og i enkelte tilfeller terrorister, men de er likevel veldig vanlige mennesker, sier han til Aftonbladet.

De første slippes i kveld

Ifølge den israelske borgerrettighetsgruppen B'Tselem er det 4713 palestinske fanger i israelske fenger, blant dem 169 som er fengslet administrativt, det vil si at fengslingen kan forlenges for seks måneder av gangen i årevis.

De 26 fangene som skal løslates i kveld, og som alle soner for forhold som ble begått før 1993, ble tidligere i dag flyttet til det kjente Ayalon-fengselet like utenfor hovedstaden Tel Aviv, hvor de skulle gjennom en «sikkerhetssjekk».

Fra Ramle, hvor fengselet ligger, kjøresl fangene i to godt bevoktede kortesjer, til Ramallah på Vestbredden og til Erez, for så å bli fraktet videre til Gaza by.

Klokken 22 blir fangene overlevert til palestinske myndigheter.

Vel framme er fangene ventet å bli tatt imot av slektninger og president Mahmoud Abbas under en egen velkomstseremoni, skriver NTB.

De resterende 78 av de 104 fangene vil bli frigitt i puljer, avhengig av fremgangen i samtalene mellom israelske og palestinske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt