Hopp til innhold

– Snowden-journalist ble overvåket av USA etter 9/11

Edward Snowden avslører i et ferskt intervju at den ene av de to journalistene han valgte å betro seg til faktisk selv hadde vært mål for USAs overvåking etter 11. september 2001.

Laura Poitras

Dokumentarfilmskaper Laura Poitras var én av to journalister som Edward Snowden valgte å betro seg til da han avslørte USAs omfattende overvåking. Nå sier han at hun i tiden etter 11. september 2001 selv var et mål for overvåkingssystemene.

Foto: Kris Krüg/Poptech lisensiert under Creative Commons BY-SA 2.0

New York Times Magazine har fått gjort et ferskt intervju med Edward Snowden i forbindelse med et portrett av dokumentarfilmskaperen den tidligere etterretningsarbeideren valgte å betro seg til.

Snowden tok kontakt med to journalister for å finne en god kanal han kunne bruke for å nå fram med sine avsløringer om USAs svært omfattende overvåking.

Bakgrunn: – Overvåker telefontrafikken til flere millioner amerikanere
Alt om: Snowdens avsløringer om etterretning og overvåking

Edward Snowden

Edward Snowden lot seg fotografere og filme av dokumentarfilmskaperen. Det til tross for at han ikke liker kameraer, og har uttalt at bilder av ham kan utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Foto: Laura Poitras, Glenn Greenwald / The Guardian

Én av dem var dokumentarfilmskaper Laura Poitras.

Ifølge Snowden selv valgte han å betro seg til henne fordi hun var en av få amerikanske journalister som fortsatte med kritisk journalistikk mot USAs myndigheter i tiden etter terrorangrepene 11. september 2001.

Det skal igjen ifølge Snowden ha ført til at hun selv ble overvåket med de datasytemene som han nå over ti år senere har avslørt.

– Hun og Glenn Greenwald var blant noen få journalister som fortsatt skrev kritisk i den perioden, til tross for at de dermed ble hengt ut personlig. Blant annet ble Laura selv et mål for etterretningsprogrammene som nå er avslørt, sier Snowden i intervjuet med New York Times Magazine.

Snowden har tidligere uttalt at han gjennom jobben sin som konsulent for NSA hadde tilgang til systemer som gjorde at han praktisk talt kunne overvåke hvem han ville, når som helst. Med uttalelsen over avslører han at han vet at USA på et tidspunkt overvåket den han selv endte med å betro seg til.

Intervjuet gjorde magasinet til New York Times gjennom en kryptert nettprat, med dokumentarfilmskaperen selv om mellomperson.

Snowden forklarer der hvordan han tok kontakt med Poitras og The Guardian-journalisten Glenn Greenwald, og at han sjekket de to ut for å finne ut om de var til å stole på.

Snowden: – Hun var mer mistenktsom på meg enn jeg på henne

Samtidig forteller mannen som endte med å avsløre svært mange detaljer om USAs og organisasjonen NSAs overvåking at dokumentarjournalisten også undersøkte ham.

Akkurat det var med på å gjøre at han skjønte at Poitras var til å stole på.

– Vi kom til et punkt i kontroll- og sjekkeprosessen der jeg skjønte at hun var mer mistenksom på meg enn jeg var på henne – og jeg er kjent for å være paranoid, sier Snowden til magasinet.

Ifølge Snowden viste dokumentarfilmskaper Laura Poitras at hun var notorisk opptatt av sikkerhet og grundighet.

– Det var en viktig egenskap for en person som jeg skulle betro meg til, fordi hun måtte regne med å komme under svært sterkt press etter avsløringene var et faktum, sier Snowden.

Trodde noen kunne forsøke å lure henne

I portrettintervjuet med New York Times Magazine forteller Laura Poitras selv hvordan hun kom i kontakt med Snowden.

Poitras hadde allerde jobbet i to år med en dokumentarfilm om overvåking og etterretning. Innimellom skjedde det at hun fikk henvendelser fra merkelige personer.

Denne gangen var det en person som spurte om å få kommunisere sikkert. Dokumentarfilmskaperen sendte derfor informasjon om hvordan hun kunne kontaktes kryptert på e-post.

Svaret hun fikk i en kryptert e-post var at de skulle sette opp et enda sikrere system, og at hun måtte velge lange og veldig kompliserte passord. Alt sammen for å unngå at noen med svært store ressurser skulle kunne knekke sikkerhetssystemene.

– Anta at motstanderne dine kan gjette 1000 milliarder passordkombinasjoner i sekundet, skrev han til meg sier Poitras om den første kontakten med Snowden.

NSA hovedkvarter

Dette udaterte bildet viser NSAs lokaler i Fort Meade, Maryland, utenfor Washington D.C. NSA er kjent for å ha svært store tekniske dataressurser som blant annet regnes med kan knekke passord og svakere krytpreringssystemer.

Foto: HO / AFP

Etter noe videre kontakt mellom henne og Snowden med svært strenge sikkerhetsregler fikk hun oversendt informasjon om etterretningsprogramer.

Bak hvert oppførte etterretningsprogram hadde Snowden skrevet «Dette kan jeg bevise».

Da skjønte dokumentarfilmskaperen at dette kunne vært svært, svært stort. Samtidig begynte hun å tvile på hele opplegget.

Poitras fryktet at den hun kommuniserte med kunne være noen andre enn han ga seg ut for å være. Det kunne være en spion for etterretningstjenestene som ville lure henne til å avsløre noe om de personene hun hadde snakket med under arbeidet med overkåkingsdokumentaren.

Laura Poitras

Laura Poitras historikk med å dekke USAs myndigheter kritisk skal ha vært én av grunnen til at Snowden valgte å kontakte henne med alle hemmelighetene.

Foto: Sean Gallup/John D. & Catherine T. MacArthur Foundation lisensiert under en Creative Commons-lisens

Blant dem var WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, som det er kjent at amerikanske myndigheter etterforsker.

Derfor valgte hun å konfrontere Snowden.

– Jeg måtte stille ham til veggs, sier hun til New York Times Magazine.

For det kunne være mye rart hun var blitt blandet opp i.

– Jeg sa; endten har du denne informasjonen og tar svært stor risiko eller du forsøker å lure meg og de jeg kjenner eller du er rett og slett gal, sier Poitras.

Svarene hun fikk hjalp henne til å stole mer på Snowden. Samtidig løste de ikke alt hun lurte på. På dette tidspunktet var det likevel fortsatt mye hun ikke visste.

Snowden hadde da ikke avslørt hverken sitt navn, om det var en mann eller en kvinne som kommuniserte med journalistene eller hvor han jobbet. Poitras visste bare at det var en person med inngåene kjennskap til USAs etterretningssystemer, ikke om personen jobbet for CIA, FBI, NSA eller andre organer.

Les saken: Han har rystet USA – nå står etterretningskilden fram

Til slutt endte dog både hun og Glenn Greenwald med å få nok svar. De møtte til slutt Snowden i Hong Kong hvor de gjorde det berømte intervjuet med mannen bak lekkasjene.

Bildet øverst i saken er tatt av Kris Krüg/Poptech og er lisensiert under Creative Commons BY SA 2.0

SISTE NYTT

Siste nytt