– Vi kjemper nå inne i Tripoli

Slutten nærmer seg for Libyas leder Muammar al-Gaddafi og de lojale regjeringsstyrkene i landet, ifølge opprørernes leder Mustafa Abdel Jalil.

Opprørere brenner Gaddafi-regimets flagg.

Opprørere brenner Gaddafi-regimets flagg. De mener slutten er svært nære for Gaddafi og hans folk.

Foto: Ap

– Alle tegn tyder på at slutten nærmer seg, med Guds hjelp klarer vi det, sier Jalil til nyhetsbyrået Sky News.

Fire kraftige eksplosjoner rystet Libyas hovedstad Tripoli natt til søndag. Eksplosjonene kunne høres i sentrum like etter klokka fire lokal tid. Det er uklart hvilke mål som ble truffet.

Samtidig fløy NATOs bombefly over Tripoli, melder en journalist fra nyhetsbyrået AFP. Det ble også meldt om skyting i byen.

Flere nyhetsbyråer meldte lørdag kveld at opprørsstyrker var i ferd med å innta Tripoli. En talsmann for opprørerne sa kort tid etter at de har startet kampene inne i Tripolis gater, melder CNN.

– Dette er det siste slaget, sier opprørernes koordinator i London, Gyma al Gumaty til den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera. Ifølge opprørerne kan nattas kamper ende Gaddafis 42 årige regime i løpet av få timer.

Ifølge The Tripoli Post har Gaddafi og to av hans sønner allerede forlatt Libya, men dette er ubekreftede meldinger.

Gaddafi talte på tv

Innbyggere i hovedstaden mottok lørdag kveld tekstmeldinger som oppfordret dem til å «gå på gatene og eliminere agenter med våpen», skriver Reuters.

Litt før klokka to i natt talte Muammar Gaddafi direkte på tv. I den lydoverførte talen gratulerte han sine tilhengere med innsatsen. Han sa at angrepet mot landet hadde blitt utført av rotter.

– God kveld. Vi gratulerer dere med å ha eliminert rottene som er spredt omkring i Tripoli i kveld, og som ble konfrontert med folket.

Slik åpnet han talen. Rottene referer til opprørsstyrkene i byen, som fikk gjennomgå hardt i Gaddafis tale.

– Dere representerer ikke Libya. Dere er forrædere.

Langet ut mot Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy måtte også tåle hard kritikk fra Gaddafi, som i talen beskyldte presidenten for å kun være ute etter å stjele landets olje.

– For å vinne det kommende valget, vil han ha muligheten til å si til sitt folk: Her, jeg tilbyr dere libysk olje, og dette vil ha gjøre ved hjelp av bedragere, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Men det libyske folk vil ikke tillate Frankrike å ta oljen eller å forlate Libya i bedragernes hender, la han til.

– Gaddafi er deres leder

En talsmann for regjeringen sier via libysk TV at bevæpnede mennesker tok seg inn i Tripoli i løpet av lørdag kveld, men at disse er tatt hand om.

– Tripoli er trygg, sa regjeringens talsmann, Ibrahim Mousa til Reuters.

– Gaddafi er deres leder, fortsatte Mousa, som lovet at opprørerne skal bli benådet dersom de overgir seg.

Voldsomme kamper

Opprørerne har den siste uka stadig erobret nye byer i Libya. De har kapret viktige og strategiske byer nær hovedstaden, og regjeringens viktigste tilholdssted, Tripoli. De har blant annet tatt kontrollen over byene Zlitan, Brega og al-Zawiya.

Dette betyr at opprørerne nærmer seg Tripoli med stormskritt, og Jalil mener regjeringstiden for Gaddafi snart er ved veis ende.

– Vi har hatt kontakt med kilder i Gaddafis innesrte krets, sier Jalil til nyhetsbyrået.

I løpet av lørdagens kamper i byen Brega ble opprørssoldatene presset ut av byen.

– I går var industriområdet under vår kontroll, men i dag har situasjonen forandret seg på grunn av kraftige kamper, sa Col Ahmed Bani, talsmann for opprørerne til BBC på fredag.

Tviler på regjeringsstyrkene

Libyas president Muammar Gaddafi

Rykteflommen har de siste dagene dreid seg i om Gaddafi er på tur ut av Libya og på flukt til nabolandet Tunisia.

Foto: REUTERS / Scanpix

Innbyggere i Tripoli har etter flere måneders taushet brått blitt mer frittalende. Frykten blant folk i gatene avtar, heter det i nettutgaven til den amerikanske avisen New York Times.

Opprørerne fortsetter å rykke fram, og ifølge New York Times går framrykkingen uventet raskt, mens regjeringsstyrkene trekker seg tilbake.

– Deres retrett i kampen mot de nokså amatørmessige opprørerne sår tvil om deres kampvilje, skriver avisen.

Opprørernes framgang har ført til at de fleste veiforbindelsene mellom Tripoli og omverdenen nå er stengt.

Mange av innbyggerne i hovedstaden frykter at de skal havne i kryssild mellom opprørerne og Gaddafis styrker, og forsøker derfor å flykte fra byen.

– Ender i katastrofe

Tidligere statsminister Abdel Salam Jalloud, som tidligere var en av Gaddafis nærmeste medarbeidere, skal nylig ha hoppet av. Fra før av har den tidligere oljeministeren Shokri Ghanem sagt takk for seg.

Ryktene om at Gaddafi skal være på tur ut av landet har florert den siste tida.

– Det hadde vært bra om Gaddafi hadde dratt, da hadde vi sluppet mange kamper og dødsfall, men jeg forventer ikke at han reiser, sier opprørsleder Jalil.

– Jeg forventer at det ender med katastrofe for Gaddafi og for hans innerste krets. Dette vil skape reaksjoner i Tripoli, men jeg håper jeg tar feil, sier han.

opprørere libya.

En opprører løper ned en av gatene i byen al-Zawiya fredag.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt