– Som tatt ut fra en James Bond-film

Professor Paul Larsson mener det er en helt spesiell smuglersak som starter i tingretten mandag.

Dykkere undersøker havnebassenget i Ålbæk havn

En dykker fra politiet leter etter spor etter smuglingsforsøket i Aalbæk havn, der politiet skjøt og drepte en 49 år gammel nordmann.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Paul Larsson, professor ved Politihøyskolen

Kriminologi-professor Paul Larsson på Politihøgskolen mener metoden som ble brukt under det mislykkede smuglingsforsøket i Aalbæk er helt uvanlig.

Foto: Gunnar Mjaugedal

En speedbåt lå klar i Aalbæk havn. På kaia sto to biler, og til sammen 260 kg hasj.

Den hurtiggående båten av typen RIB med 500 hestekrefter skulle bruke 1,5 til 2 timer over til Arendal. Den 49 år gamle føreren av båten var tungt bevæpnet.

– Det smugles på mange måter inn i Norge, men dette smuglingsforsøket er spesielt. Dette er meg bekjent en enestående sak. Det var jo nesten som tatt ut fra en James Bond-film, kommenterer professor Paul Larsson på Politihøgskolen.

Rundt klokka ni på kvelden slo det danske politiet til. To personer på kaia hoppet om bord til 49-åringen som kjørte RIB-en. Men politiet hadde en båt klar, og rundt 50 meter fra kai startet skuddvekslingen.

Det fatale smuglingsforsøket 6. januar i fjor endte med at 49-åringen døde. En politimann og en annen av smuglerne ble skadd.

– Vi har slitt med båttrafikken helt siden 90-tallet. Dette er et område og et miljø vi har hatt fokus på de siste årene. Men denne saken skiller seg ut, sier kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt.

Små miljøer i Norge

Professor Larsson sier de store mengdene narkotika smugles i trailere om bord på vanlig fergetrafikk, og over grensen ved Svinesund.

– Det mest vanlige er trailertrafikk og frakt i private kjøretøy. Den største enkeltkomplekset var en dansk trailersjåfør ble tatt etter at han fraktet partier på rundt 500 kg og vedgikk seg totalt 3500 kg på litt over et år. I dette tilfellet ble han tatt på kaia i Oslo, sier Larsson, som er professor i kriminologi.

Les også: Her er narkotikarutene til Norge

– Hvor mange i Norge er i stand til denne typen operasjoner, med så store mengder narkotika, hurtiggående båt, bruk av våpen?

– Generelt er miljøene i Norge små. Alle kjenner alle. Og jeg synes ikke det er spesielt at det kan være koblinger til Nokas-miljøet. Det aller meste av smuglingen foregår uten bruk av våpen, svarer Larsson.

– Svarte penger, som for eksempel fra Nokas-ranet, resirkuleres og blir brukt til å finansiere annen kriminalitet og narkotikaomsetning, forklarer han.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

Nøyaktig ett år etter aksjonen som endte med at to nordmenn ble pågrepet og en annen skutt og drept i forbindelse med et smuglerforsøk i havna i Ålbæk i Danmark skal saken opp for retten. En dansk politimann ble også skutt i aksjonen, men overlevde.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Mener Toska-venn er bakmannen

Tre dager etter det mislykkede smuglerforsøket omtalte NRK.no en mann med nære bånd til Nokas-dømte David Toska som en mulig bakmann.

39-åringen ble pågrepet fem måneder etter det fatale smuglingsforsøket.

Politiet beskriver i tiltalen hvordan de mener 39-åringen koordinerte de medtiltaltes oppgaver:

«I forbindelse hermed koordinerede NN de medtiltaltes opgaver blandt andet ved at tage kontakt til medtiltalte i lukkede telefonnetværk skabt til brug for ind- og utførselsen af hashen.»

– Han erkjenner ikke straffskyld. Politiet har bygget opp en indisiekjede, og mangler håndfaste bevis. Det er ingen hemmelighet at han har kjent en av de medtiltalte siden midten av 90-tallet, sa mannens norske forsvarer Christine Hamborgstrøm til NRK i desember.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Narkotikasak i Hjørring i Danmark

NETT-TV: NRKs reportasjeleder for krim, Olav Rønneberg, kommenterer fra Danmark.

– Velorganisert miljø

Politiet mener de fem tiltalte forsøkte å smugle 260 kg hasj til Norge. To av dem har erkjent smugling, men ikke mer enn 45 kg.

Mengden hasj i denne saken overgår det Agder-politiet har vært borti tidligere. Statistikken for 2013 er ikke klar, men i 2012 ble det beslaglagt i underkant av 42 kg. Det er rundt gjennomsnittet av hva som tas hvert år, opplyser kriminalsjefen.

– Dette har vært et veldig velorganisert miljø. Agder-politiet har tidligere fått tak i narkotika som skulle overleveres, men uten å kunne pågripe gjerningspersonene, sier Pedersen.

Ifølge kontorsjef Helge Breilid hos Tollvesenet Region Sør er det norske aktører som står for innførselen av hasj til Agder-distriktet.

– Det er korte avstander opp og ned, og vi skal være på hugget for å avdekke dette, påpeker Breilid.

Kriminalsjefen i Agder-politiet håper den omfattende opprullingen får ringvirkninger.

– Saken, og den omtalen den har fått, tror jeg har en allmennpreventiv effekt. Vi har hatt utfordringer knyttet til trafikken til Sørlandet, sier Pedersen.

Illustrasjon over hvordan politiet stoppet smuglere i Aalbæk.

SISTE NYTT

Siste nytt