NRK Meny
Normal

– Spansk sykepleier smittet av ebolainfisert hanske

Den spanske sykepleieren som ble smittet av ebola ved sykehuset i Madrid, kan ha blitt smittet da hun tok seg til ansiktet med en ebolainfisert beskyttelseshanske.

Teresa Romero og sykehuset i Madrid

Teresa Romero ble smittet av ebola ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid, og er den første personen som har blitt smittet utenfor Afrika.

Foto: DANI POZO / Afp

Opplysningene kommer fra en lege i Madrid hvor kvinnen behandles, melder BBC.

Hun er den første som er smittet av ebolaviruset utenfor Vest-Afrika. Smittetilfellet ble kjent samme dag som en norsk lege fikk påvist ebola i Sierra Leone.

Teresa Romero (40) blir fortsatt holdt i karantene sammen med ektemannen og tre andre personer.

Romero tror hun begikk tabben da hun ryddet opp etter å ha behandlet en døende mann.

– Det er det vi jobber ut fra, at feilen er skjedd under fjerning av beskyttelsesklærne, sier German Ramirez, en lege ved sykehuset Carlos III i Madrid.

– Slepphendt

Spanske myndigheter sier hun to ganger gikk inn til mannen – en gang for å bytte inkontinens-puter og en gang for å hente eiendeler etter at han hadde omkommet.

Den spanske regjeringen har opplyst at feilaktig håndtering av et ebolatilfelle trolig er grunn til at en sykepleier er blitt smittet, skriver NTB.

– Spania bekrefter at det foreløpig ikke er klart hvordan infeksjonen har oppstått, men hypotesen er at det har vært slepphendt gjennomføring av noen av prosedyrene som dreier seg om håndtering av liket eller fjerning av medisinsk avfall, sier Frederic Vincent, en talsperson for EUs helsekommissær Tonio Borg.

Dro på ferie

Kvinnen pleiet to ebolasmittede spanske prester ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid. Sykepleieren dro på ferie rett etter at den ene av de to prestene døde, og var bortreist helt til hun selv ble dårlig, og kan ha smittet andre hun har vært i kontakt med.

EU har tidligere bedt spanske myndigheter opplyse hvordan sykepleieren kunne bli smittet til tross for omfattende smittevernstiltak, og spanske myndigheter innledet tirsdag en undersøkelse av saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt