– Skyter granater mot demonstranter

Stridsvogner fra den syriske hæren skyter granater mot et område i byen Homs, ifølge lokale menneskerettsaktivister. Minst 18 skal være drept deriblant barn.

En mann i militærklær på et tak i den syriske byen Homs

En mann i militærklær på et tak i den syriske byen Homs.

Foto: Reuters

– Homs rister av lyden av eksplosjoner fra stridsvogngranater og maskingeværer i bydelen Bab Amro, sier aktivisten Najati Tayrara til nyhetsbyrået Reuters.

Opplysningene bekreftes av andre menneskerettsforkjempere som har lagt ut meldinger på en Facebook-side som har fått navnet «Syrisk revolusjon».

Ifølge nyhetsbyrået AP ble misnt 18 mennesker skutt og drept i byene Homs og Harra, deriblant en 8 år gammel gutt.

En nettside som kalles «Syriske martyrer» har lagt ut navnene på over 750 mennesker som skal ha blitt drept siden demonstrasjonene og sammenstøtene i landet begynte i midten av mars. Listen omfatter både demonstranter, soldater og politifolk.

Tayara opplyser videre at en kristen syrer er drept av snikskyttere i Inshaat-området ikke langt unna. Maher Naquour skal ha blitt skutt utenfor sitt hjem i et område hvor snikskyttere har vært utplassert på takene rundt.

I alt er minst fem lik er fraktet til sykehus i Homs etter militæroperasjonen i byen onsdag, sier Tayara videre.

Arresterer unge menn

Syriske myndigheter gjør alt de kan for at ikke utenlanske journalister skal komme inn i landet

Noen har likevel klart å krysse grensa, ofte ved å skjule at de er journalister. En av dem er Martin Fletcher, som jobber The Times i London som lot som han var en turist. Han ble arrestert og holdt i seks timer i byen i Homs.

– Jeg ble tatt i et check point og ført til en kjeller uten vinduer. Det første jeg så var en stor haug med belter og sko utenfor en ståldør, og da jeg ble ført inne i rommet så jeg mange unge menn som satt sammenkrøpet på gulvet. Og i løpet av de seks timene jeg satt der, ble flere unge menn ført inn. Og det var helt tydelig for meg at regimet arresterte disse unge mennene for å hindre dem i å protestere og demonstrere ute i gatene, sier Fletcher til BBC.

Syriske martyrer

En militær talsmann sier på sin side til det statlige nyhetsbyrået SANA at to soldater er drept i kamper i Homs og den sørlige byen Deraa. Ytterligere fem soldater ble såret i sammenstøt med det som av SANA omtales som «væpnede terrorgrupper».

Ettersom svært få utenlandske journalister har fått arbeide i Syria den siste tiden, er

det vanskelig å få opplysninger om situasjonen bekreftet fra uavhengig hold.

Demonstrasjoner i Homs, Syria

Demonstranter i byen Homs ber FN om hjelp til å styrte Syrias president Bashar Assads regjering.

Foto: Ap

Flyktninger rammet

Den spente situasjonen i Syria har tvunget FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) til å innstille sitt hjelpearbeid til om lag 50.000 palestinere i Deraa, Homs og nærliggende områder.

UNRWAs anmodninger om å få besøke palestinske flyktningleirer i Deraa og Homs er de siste par ukene blitt avvist, ifølge talsmann Chris Gunness.

FN-organisasjonen klarte imidlertid nylig å transportere et lite parti insulin til diabetesrammede pasienter sør i landet, forteller talsmannen.

– Men på grunn av sikkerhetssituasjonen har vi ikke vært i stand til å distribuere insulin til alle som er avhengig av det. Vi er fremdeles bekymret for pasientene våre som er avhengige av dette livreddende legemiddelet, fortsetter Gunness.

FN krever en umiddelbar våpenhvile

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret Syria til å stanse massearrestasjoner av demonstranter som er i mot regjeringen.

Ban Ki-moon sa på en pressekonferanse i Genève at han hadde snakket med Libyas statsminister al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi.

– FN krever en «umiddelbar, kontrollerbar våpenhvile» og en stopper for angrepene på sivile, sier Ban Ki-moon.

SISTE NYTT

Siste nytt