– Utslippet skyldes menneskelig svikt

Ungarns største kjemiske ulykke noensinne skyldes menneskelig svikt, mener statsministeren i landet.

Minst fire personer, deriblant to små barn, mistet livet da giftig, rødt slam lekket ut fra damanlegget til en fabrikk i Ungarn. Utslippet er det verste i landets historie.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er 120 personer skadet. For åtte av disse er tilstanden alvorlig, og myndighetene frykter at dødstallene vil stige.

Tirsdag ble det erklært unntakstilstand i tre fylker vest i Ungarn som følge av det giftige utslippet.

Ser ingen naturlige årsaker

Katastrofen skjedde da et damanlegg for slam fra produksjon av aluminiumoksid på fabrikken Ajkai Timfoldgyar brast mandag. Tirsdag ble det oppdaget nok en lekkasje i anlegget.

Minst sju landsbyer er rammet av utslippet. Flere av dem er delvis oversvømmet av slammet.

Video Giftig utslipp i Ungarn

SE VIDEO: Det giftige utslippet har ført til unntakstilstand i Ungarn.

Statsminister Viktor Orban sier at utslippet kan skyldes menneskelig svikt.

– Vi har ingen indikasjoner på at katastrofen kan ha naturlige årsaker. Og hvis en katastrofe ikke har naturlige årsaker, kan den betraktes som en katastrofe forårsaket av mennesker. Vi mistenker at dette er tilfelle, sa Orban tirsdag kveld.

Fabrikken selv insisterer på at de ikke har gjort noe galt.

– Ifølge daglige og årlige kontroller var alt i orden, sier fabrikksjef Zoltan Bakonyi.

De avventer nå resultatet fra den den offisielle etterforskningen.

Druknet i slammet

Det antas at de omkomne har druknet i det røde og giftige slammet.

– En 35 år gammel mann ble drept da bilen hans veltet i oversvømmelsen, og en eldre kvinne døde i sitt eget hjem, sier leder av kriseteamet, Gyorgy Bakondi, til AFP.

Giftig utslipp i Ungarn

En innbygger forlater hjemmet sitt etter at det er blitt oversvømt med giftig leire.

Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

Til sammen var det rundt 600.000 - 700.000 kubikkmeter slam som rant ut fra
damanlegget.

Ordfører i byen Devecser forteller til nyhetsbyrået MTI at mellom 80 og 90 personer er fraktet til sykehus med kjemiske brannsår og øyeirritasjoner.

Ifølge myndighetene er det imidlertid ingenting som tyder på at det er fare for stråling i det rammede området, og utslippet skal ikke ha påvirket drikkevannet.

Kjemisk reaksjon

Slammet fra aluminiumsproduksjonen inneholder tungmetaller som bly og sterkt etsende stoffer. Det er også svakt radioaktivt. Inhalering av støv fra slammet kan forårsake lungekreft, opplyser NDU.

Stoffet er alkalisk, det vil si at det har en PH-verdi på over 7. Slammet forårsaker derfor en kjemisk reaksjon på huden, som man må forsøke å nøytralisere ved å skylle med masse vann.

Ifølge legen Peter Jakabos kan det ta flere dager å oppdage mange av sårene. Og det som ser ut som overfladiske sår, kan senere gjøre skade lenger ned i vevet.

SISTE NYTT

Siste nytt