NRK Meny
Normal

– De sier vi blir skutt ved første post om vi krysser grensa til Libya

Flyktningene som kommer fra urolige Libya er livredde for å snakke med internasjonale medier, samtidig som journalister blir frarådet på det sterkeste å dra inn i landet, forteller NRKs reporter på grensen.

Video Flyktninger fortsetter å strømme ut av Libya

Nett-TV: Flyktninger fortsetter å strømme ut av Libya.

Livredde Tripoli-innbyggere forbereder seg lørdag på nye blodige kamper mot Muammar Gaddafis tilhengere og sikkerhetsstyrker.

NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg er i Tunisia, på grensen til Libya. Samme grensen som har blitt brukt som fluktrute for over 30.000 egyptere og tunisiere siden uroligheten startet for nesten to uker siden.

– Vi prøver, via vår tolk, å få noen av flyktningene til å fortelle sin historie, men de er livredde. Når de begynner å snakke, kommer det alltid mange folk strømmende til for å dra han eller henne vekk.

– Truet til taushet

Grunnen til at mange nekter å fortelle sannheten, spesielt egyptere, er at de er redde for hva som kommer til å skje med de gjenværende egypterne i Libya. Mange blir også truet til taushet.

Sandberg sier at de har blitt sterkt advart mot å prøve og komme seg inn i Libya.

– Flere av de vi har snakket med sier at journalister kommer til å bli skutt ved første posten som Gaddafi styrer.

– Lik blir mystisk vekk

Noen av de store, internasjonale mediene har imidlertid blitt invitert inn i landet av leder Gaddafi selv. Innbyggerne i landet sier at Gaddafis folk nå «sminker» byen og fjerne likene for å dekke over det som har skjedd.

– Tripoli har plutselig blitt rengjort. Samtidig har bygninger som har blitt herjet av brann og ødeleggelser blitt malt hvite igjen, forteller et øyenvitne til BBC News.

Lørdag morgen har det vært nye kamper i Tripoli. Situasjonen i hovedstaden er likevel langt roligere enn den var fredag, da det ble utkjempet harde kamper i gatene.

Egyptiske flyktninger på grensa til Libya

Egyptiske flyktninger på grensa til Libya kjemper om å få sine pass godkjent for å bli kjørt videre til en flyktningeleir.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt