NRK Meny
Normal

– Skulle ønske jeg kunne leke gjemsel

En åtte år gammel gutt mistet tre søsken og ble selv såret da huset hans i Aleppo ble truffet av en bombe.

Huset "Abbas" bodde i øst i Aleppo ble rammet av bomber. Her forteller han legen som jobber for Redd barna hva som skjedde.

MISTET TRE SØSKEN: Åtte år gamle Abbas forteller i en video fra Aleppo om hva som skjedde da alle søstrene hans ble drept i et rakettangrep.

Han sitter i en seng på et sykehus i Aleppo. Egentlig heter han noe annet, men legene fra Redd Barna kaller han "Abbas".

– Søsknene mine... Tre av dem døde. To små babyer og søsteren min på sju år. Hun døde, forteller den åtte år gamle gutten.

I videointervjuet, som Redd Barna har gjort med Abbas inne i Syria, forteller han hvordan hjemmet hans ble ødelagt av raketter. Da det smalt, hadde faren akkurat kommet inn døren.

Bomben

Abbas satt i rommet sitt sammen med søsteren som var ett år yngre.

– Pappa skulle ta av seg jakken for å vaske og be. Og så bang... han fikk ikke lagt den fra seg, forteller Abbas.

Han viser med hendene hvordan raketten gjorde huset deres om til en haug med stein. Broren og faren hans ble også berget ut, men de tre yngre søstrene ble drept i angrepet.

– Alle i rommet gråt

– De kom med tre jenter. To av dem var mindre enn et år gamle, og en var syv. Vi gjorde alt vi kunne for å redde dem, men det var for sent, forteller en av Redd Barna-legene som arbeider på sykehuset.

Hendelsen skjedde for noen uker siden i den hardt rammede byen Aleppo i Syria. Legene forteller at denne hendelsen har gjort spesielt inntrykk på dem.

– Da vi innså at jentene var døde, ble det helt stille. Tre søstres død var større enn rommet vi befant oss i. Faren deres var selv skadet. Da han forstod at de var døde og begynte å gråte, var det ingen som klarte å holde seg. Alle i rommet gråt, forteller legen.

Går ikke på skole

Ifølge Redd Barna skjer det lignende hendelser hver dag i Aleppo. Senest i går døde elleve barn i et tønnebombeangrep i en opprørskontrollert del av byen.

Ifølge London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) var det syriske regjeringsstyrker som sto bak, skriver nyhetsbyrået AFP.

Abbas forteller at han ikke kan gå på skole lenger fordi alle skolene er borte.

– De er ødelagt. Alle sammen, forteller han.

Går du ut for å leke med venner?

– Nei, aldri. Jeg skulle ønske jeg kunne leke gjemsel, det er det gøyeste. Men det er raketter, raketter, raketter, forteller 8-åringen.

– Krever våpenhvile

Historien om åtte år gamle Abbas er en av flere som viser hvordan situasjonen er for barn inne i Syria.

Redd Barna kjemper sammen med mange land og organisasjoner om en våpenhvile.

– Kampene og luftangrepene gjør barnas liv til et mareritt. Redd Barna krever en uke med sikker tilgang for at den humanitære nødhjelpen skal kunne nå fram til ofrene i de beleirede områdene, og for at vi skal kunne evakuere ut skadde som raskt trenger hjelp, sier Sonia Khush, sjefen for Redd Barna i Syria.

Også bildene av fem år gamle Omran Daqneesh har blitt et symbol over hele verden på barna i kampene i Aleppo. Han ble nevnt av nesten alle talerne under møtet til FNs sikkerhetsråd om Syria mandag denne uken.


Bildene av en liten gutt som skal være skadet etter et angrep mot Aleppo blir spredd over hele verden

SYMBOLTUNGT BILDE: Bildene av Omran (5) fikk verden til å reagere på den redselsfulle situasjonen for barn i Syria, men det er fortsatt ikke kommet til noen våpenhvile.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt