Hopp til innhold

– Dersom skottene blir uavhengige vil de vende seg mot Norden

Dersom skottene stemmer for uavhengighet fra Storbritannia i folkeavstemningen 18. september, vil de sende søknad om å bli medlem av Nordisk Råd, ifølge talsmannen for det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

Mel Gibson i Braveheart

FRIHETSKJEMPER: William Wallace, kjent som frihetskjempen «Braveheart», portrettert av Mel Gibson portretterte i filmen med samme navn, ledet skottenens kamp for uavhengighet fra de engelske okkupantene på 1200-tallet.

Gamle historiske bånd til Norge kan bli fornyet etter folkeavstemningen i Skottland 18. september. Da skal skottene bestemme seg om de på nytt vil bli uavhengige fra storebror i sør.

Utenrikspolitisk talsmann for det skotske nasjonalistpartiet SNP, Angus Robertson, sier Skottland er et nordeuropeisk land med mer enn tette geografiske bånd til Island, Færøyene, Norge og Danmark.

Hvis de lykkes med å få et flertall for ja til uavhengighet fra Storbritannia, er det Norge og Nordisk råd de vil vende seg til.

– Uavhengighet gir oss nettopp muligheten til å søke direkte samarbeid med Norge, sier Robertson til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skilt for folkeavstemningen

DAGEN: I den skotske hovedstaden Edinburgh er det for lengst markert hva som er den viktige datoen.

Foto: David Moir

Dilemma

Angus Robertson sier at høyest på prioriteringslisten etter valget, dersom de vinner, er å forhandle om medlemskap i Nordisk Råd.

Men dette kan fort sette Norge i et dilemma, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, ved Universitetet i Agder.

– Båndene har vært tette mellom Norge og Skottland, men så har båndene også vært tette mellom Norge og England, og resten av unionen, sier Mustad.

– Norge står i en slags mellomstilling i forholdet sitt til Storbritannia og til Skottland versus England. Det er ikke så lett for Skottland å gjøre krav på en norsk gunst alene, fordi vi også har sterke bånd til England, sier Mustad.

Den norske modellen vekker beundring

Britisk og skotsk flagg

ENN SÅ LENGE: Det britiske og det skotske flagget veier enn så lenge på hver sin flaggstang utenfor det skotske parlamentet i Edinburgh.

Foto: Russell Cheyne

Nordisk Råds generalsekretær, Dagfinn Høybråten ønsker ikke å kommentere utspillet fra skottene, før folkeavstemningen.

– Her ligger den underliggende lojalitetskonflikten med tanke på unionen, fordi de tre store partiene i Storbritannia er alle imot skotsk uavhengighet, sier Robertson.

Den nordlige provinsen i Skottland heter Sutherland, sier Robertson, altså «Sørlandet» for deres nordiske naboer.

– Men når våre nordiske naboer kom til dette «Sørlandet» sitt var de ikke på fredelige besøk, sier Robertson.

I dag frykter ikke skottene vikinger fra nord, derimot skryter Angus Robertson av nabolandet over Nordsjøen, altså Norge.

– Dere har vist verden å være en global lederskikkelse i livskvalitet, sosial rettferdighet og lykke, sier han.

I tillegg er det tydelig at Det norske oljefondet vekker både beundring og misunnelse i Skottland.

– Dette er en modell Skottland ønsker å bruke ved en eventuell uavhengighet i Skottland for å bygge opp et oljefond og velferdsstat ala den norske, sier Robertson.

Flertallet vil forbli i union

QUEBEC-SCOTLAND/ To match Insight QUEBEC-SCOTLAND/

KLAR TALE: Skotte med tydelig beskjed. Han vil stemme over en skotsk løsrivelse fra Storbritannia. Det får han sjansen til å gjøre snart. Dette bildet er fra i fjor.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Meningsmålinger tyder på at et flertall av skottene vil stemme nei til selvstendighet, men den siste tiden har tilhengerne tatt igjen noe av forspranget på målingene, skriver Reuters.

I en meningsmåling publisert i avisen Scotland on Sunday har nasjonalistene en oppslutning på 39 prosent, mens de som fortsatt vil være i union har en oppslutning på 42 prosent, noe som er en nedgang på fire prosent fra forrige måned.

Og Jan Erik Mustad mener også at det beste resultatet vil være om Skottland fortsetter å bli i Storbritannia.

– I og med at de har vært i union med Storbritannia og England siden 1707, så er dette et ekteskap som har vart i 300 år. De blir jo påvirket av hverandre og forskjellene hviskes mer og mer ut over tid. Derfor vil jeg si at Skottland hører mer hjemme i unionen kulturelt, politisk, økonomisk, enn de vil gjøre i en norsk modell, sier Mustad.

Angus Robertson og det skotske nasjonalistpartiet arbeider nå intenst med å overbevise de 15 til 20 prosentene som ikke har bestemt seg, om å stemme ja til uavhengighet.

Han drømmer om et uavhengig Skotland som gjeninntrer i verden, og ikke blir styrt fra London, og at dette vil gi ny styrke til Norge og Norden.

– Fordi Skottland er mye mer opptatt av samarbeid i Norden, enn det Storbritania er.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.