Aktor sier Pistorius skjøt kjæresten gjennom en låst baderomsdør

– Klokken 3 om natten setter han på seg sine proteser, går til baderommet og skyter i hjel et menneske, sier statsadvokat Gerrie Nel i fengslingsmøtet mot Oscar Pistorius (26).

Oscar Pistorius i fengslingsmøte

Oscar Pistorius er siktet for overlagt drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Her er han i retten før fengslingsmøtet begynte i Pretoria i Sør-Afrika tirsdag.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Pistorius ankom retten i god tid før det skulle starte klokken 9 lokal tid, klokken 8 norsk tid. Ifølge Aftonbladet, som er til stede i retten, ble han fraktet inn bakveien

I retten holdes en såkalt «bail hearing», hvor retten skal bestemme om Pistorius kan løslates mot kausjon, eller om han må bli i fengsel.

Dersom retten mener det ikke er grunn til å tro at den siktede vil unnlate å møte opp til rettslige møter, og retten mener det ikke er fare for gjentakelse, kan den siktede løslates.

Fengslingsmøtet skjer samme dag som Pistorius' drepte kjæreste Reeva Steenkamp (29) bisettes.

Ifølge The Guardian skal deler av obduksjonsrapporten legges frem i retten i dag.

– Drepte en ubevæpnet og uskyldig kvinne

Da Pistorius kom inn i rettssalen, kledd i en mørkeblå dress, i morges, svarte han ja på dommerens spørsmål om det går bra med ham. Det er tidligere kjent at Pistorius overvåkes nærmest kontinuerlig etter pågripelsen, fordi politiet frykter at han vil forsøke å ta livet sitt.

Påtalemyndigheten mener Pistorius drepte kjæresten med vilje.

Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp torsdag i forrige uke.

Foto: STRINGER / Reuters

Aktor forklarte i retten i dag at Steenkamp ble skutt gjennom en låst baderomsdør. Statsadvokat Gerrie Nel sier Pistorius skjøt og drepte en ubevæpnet og uskyldig kvinne.

26-åringen reagerte med å legge hodet i hendene og brast i gråt da aktor slo fast at han hadde skutt kjæresten gjennom baderomsdøren.

– Pistorius slo deretter inn baderomsdøren og bar offeret ned trappene. Han sa til en venn at han trodde det var en innbruddstyv, sier Nel.

Nel påpeker at selv om Pistorius trodde det var en innbruddstyv, dreier det seg om overlagt drap når han skyter gjennom en låst dør.

– Overlagt drap trenger ikke å bety planlegging i flere uker eller måneder, sier Nel.

– Klokken 3 om natten setter han på seg sine proteser, går til baderommet og skyter i hjel en person. Motivet kommer vi tilbake til, sier Nel for å bevise hvorfor han mener skytingen ikke var en impulsiv handling.

– Brøt seg inn for å hjelpe henne

Reeva Steenkamps begravelse

Reeva Steenkamps kiste ble båret inn til begravelsesseremonien i Port Elizabeth i formiddag.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Pistorius' forsvarer Barry Roux mener det ikke foreligger bevis for at Pistorius hadde planlagt drapet.

Det kom først meldinger om at Roux opplyste at Pistorius og kjæresten hadde problemer i forholdet. Det rettes imidlertid nå til at han sa det som noe hypotetisk han trodde aktoratet ville hevde.

Roux bekrefter at Pistorius skjøt gjennom baderomsdøren, men gjentar at 26-åringen trodde det var en innbruddstyv han skjøt mot.

Roux sier at det at Pistorius deretter brøt seg inn på badet, viser at han ville forsøke å redde kjæresten, ikke drepe henne.

Dommeren: – Kan ikke utelukke at det var planlagt

Dommer Desmond Nair gjør det klart at Pistorius risikerer å dømmes til livstid i fengsel dersom han kjennes skyldig i overlagt drap, noe som får Pistorius til å bryte sammen i høylytt gråt.

Nair er ikke helt fornøyd med det påtalemyndigheten har lagt frem, men sier han på det nåværende tidspunkt ikke helt kan utelukke at Pistorius hadde planlagt drapet.

Han velger derfor å opprettholde siktelsen mot Pistorius for overlagt drap, noe som gjør det svært lite sannsynlig at Pistorius vil slippe ut mot kausjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oscar Pistorius' søster og bror

Oscar Pistorius' søster Aimee og bror Carl er til stede i rettssalen i Pretoria.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Støtte fra familien – rasende tilrop fra demonstranter

Pistorius' familie og venner har også i dag møtt opp i retten for å vise sin støtte til den drapssiktede 26-åringen.

Utenfor rettsbygningen har derimot har en gruppe demonstranter møtt opp. De holder opp plakater med påskriften «Ingen vold mot kvinner» og «Pistorius må råtne i helvete», ifølge lokale medier.

ANCs kvinneorganisasjon African National Women's League (ANCWL) roper «ingen løslatelse av Pistorius» og sier at han vil måtte stå til rette for Sør-Afrikas kvinner dersom han slippes fri.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter utenfor retten i Sør-Afrika

Kvinnelige demonstranter hadde møtt opp utenfor rettsbygningen hvor Oscar Pistorius' fengslingsmøte holdes.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Har avvist anklagene

Den beinamputerte friidrettsstjernen har sittet i varetekt siden han ble pågrepet torsdag i forrige uke etter at kjæresten hans Reeva Steenkamp (29) ble funnet skutt og drept i hjemmet hans i Pretoria i Sør-Afrika.

Pistorius har selv avvist anklagene om at han planla drapet.

Pistorius er også kjent som «Blade Runner» fordi han løper med karbonproteser på begge bein.

Sørafrikaneren ble verdenskjent da han kjempet mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) for å få lov til å stille i konkurranser mot funksjonsfriske.

SISTE NYTT

Siste nytt