Rumensk politi: Pedofili-mistenkt nordmann filmet egne overgrep

Den pedofili-mistenkte nordmannen (58) i Romania skal blant annet ha misbrukt et funksjonshemmet barn. Han ble pågrepet i Bucuresti etter en vill politijakt, og politiet har beslaglagt flere bilder og filmer.

Nordmann pågrepet i Romania mistenkt for overgrep mot barn

UNDERSØKER FACEBOOK-PROFIL: NRK kjenner til at politiet i Romania undersøker en Facebook-profil som angivelig skal tilhøre 58-åringen og som kan knyttes til saken.

Foto: Skjermdump Facebook

Nordmannens filming av overgrep av unge gutter skal ha blitt gjort med telefoner, bærbare PC-er og andre enheter. Overgrepene skal ha blitt filmet i en av leilighetene som nordmannen disponerer i Bucuresti.

En rekke overgrepsbilder- og videoer skal ha blitt beslaglagt i leiligheten til nordmannen som er pågrepet og mistenkt for pedofili i Romania.

Dette kommer frem i en pressemelding fra den nasjonale seksjonen for organisert kriminalitet- og terrorbekjempelse i Romania (DIICOT).

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Fant telefoner, PC-er og CD-er i razzia

Pågripelsen er en del av en større aksjon der andre pedofile også er blitt pågrepet.

I samme melding er det gjort kjent at ofrene er gutter i alderen 10 til 13 år. Det rumenske spesialpolitiet BCCO mener å ha konkrete bevis for at nordmannen skal ha forgrepet seg på minst ti barn.

Nordmannen ble pågrepet lørdag 10. mai. Dagen etter pågripelsen var det razzia i 58-åringens leilighet.

Les også: Nordmann pågrepet i Romania mistenkt for misbruk av barn

I pressemeldingen heter det blant annet:

«Da politiet foretok en razzia i nordmannens bolig ble et stort antall PC-er, mobiltelefoner, CD-er og andre lagringsenheter beslaglagt. Funnene gjør at vi mener det er skjellig grunn til mistanke at materialet vi har funnet inneholder overgrepsbilder av barn».

– Jeg har dessverre ingen ytterligere kommentarer i denne saken, sier pressetalskvinne Violeta Fotache til NRK.

– Undersøker Facebook-profil

NRK er også kjent med at rumensk politi undersøker en Facebook-profil som angivelig skal tilhøre nordmannen og som kan kobles til saken. På denne profilen går det frem at vedkommende som disponerer den, ifølge info og profilbilde, er en godt voksen mann bosatt i Norge. Det kommer også frem at profileieren nylig har lagt til flere venner, hvor profilbilder viser unge, halvnakne gutter.

NRK har ikke fått verifisert om Facebook-kontoen faktisk tilhører 58-åringen.

Det har heller ikke lykkes NRK å komme i kontakt med den arresterte nordmannen, som ifølge Folkeregisteret er bosatt i Oslo.

– Det eneste jeg kan si om denne saken, er at vi yter konsulær bistand til en norsk statsborger, forteller pressetalsperson Veslemøy Salvesen til NRK.

Avfyrte varselskudd

Kilder i politiet opplyser til NRK at mannen ikke er straffedømt i Norge tidligere. Han har de senere årene hatt en rekke verv i ulike bedrifter, og hadde for noen år tilbake millioninntekt.

Den norske 58-åringen skal i hovedsak ha plukket opp ofrene i gamledelen av sentrum i Romanias hovedstad Bucuresti. Ett av ofrene skal ha hatt tale- og hørevansker, og gikk på spesialskole.

Da den rumenske spesialstyrken BCCO skulle pågripe nordmannen lørdag, flyktet han i sin egen bil fra en leilighet han leier i Bucuresti. Flukten var dramatisk.

Før politiet fikk pågrepet 58-åringen ble det også skutt varselskudd. Dette kommer frem i pressemeldingen.

– Fyllekjøring

I tillegg til å være mistenkt for misbruk av mindreårige gutter skal mannen være mistenkt for promillekjøring.

– Da han ble pågrepet var han tydelig beruset. Han er derfor også mistenkt for å ha kjørt bil under påvirkning av alkohol. Førerkortet ble beslaglagt på stedet, sier Dan Octavian, pressetalsmann ved generalinspektørens kontor i det rumenske politiet.

Ifølge pressemeldingen som ble sendt ut skal nordmannen blant annet ha ødelagt tre politibiler da han fluktet. I tillegg skal han ha ødelagt flere parkerte biler.

Han skal ha blitt pågrepet i Ploiesti, åtte cirka åtte mil nord for Bucuresti, hvor han skal ha bodd.

– Vi har ikke mottatt en anmodning om bistand fra rumensk politi, men dersom de ønsker hjelp fra oss kan de ta kontakt på vanlig måte, sier kommunikasjonsdirektør i Kripos Anne Bye Sandal til NRK.

58-åringen skal ifølge pressemeldingen ha fått oppnevnt en offentlig forsvarer og skal ha fått opplest sine rettigheter på vanlig måte.

Nordmannen risikerer syv års fengsel dersom han skulle bli dømt for overgrep av barn.

Mannen er ifølge folkeregisteret bosatt i Oslo, men Oslo politidistrikt sier til NRK de ikke kjenner til saken.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Her blir gjerningsmannen pågrepet

En bil har rast gjennom en gågate i den tyske byen Trier. To personer er døde og minst 15 er alvorlig skadet.

Vaksinering av befolkningen er i gang i Moskva

MOSKVA(NRK): De som ønsker det, kan nå bestille time for vaksinering mot koronavirus i Moskva fylke. Selv om det foreløpig foregår i liten skala, er trolig russerne først i verden med å tilby vaksine til befolkningen.