– Sendai er som en spøkelsesby

Innbyggerne i Sendai er i ferd med å forlate byen. Gatene er tomme, biler ligger veltet i kjørebanen og hele byen mangler vann.

Video Anders Magnus rapporterer fra Sendai

Utenriksmedarbeider Anders Magnus er i Sendai. Situasjonen i byen er preget av frykt.

Anders Magnus i Japan
Foto: NRK
Anders Tvegård i Japan
Foto: NRK

I tillegg frykter menneskene i byen strålingen fra de ødelagte atomkraftverkene.

NRKs team har i løpet av mandagen tatt seg frem til Sendai, en av byene som er hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien.

Stemningen i byen er guffen og mange er redde. Noen har allerede reist fra Sendai for å søke tilflukt vestover i landet. Andre har flyttet opp i åsene for å beskytte seg mot eventuell stråling fra atomkraftverkene like ved byen.

Frykter stråling

Mandag kveld er frykten for radioaktive utslipp stor i Japan. Flere atomkraftverk har problemer. Særlig gjelder det Fukushima-kraftverket, som har hatt store problemer. Anlegget ligger bare noen mil sør for den allerede hardt prøvede byen Sendai.

Ved Fukushima-kraftverket ble det mandag rapportert om flere eksplosjoner, og like nord for byen, ved Onagawa-anlegget, er det målt unormalt høye strålingsnivåer.

Sendai er ødelagt av tsunamien

Store deler av Sendai er fullstendig ødelagt.

Foto: NOBORU HASHIMOTO / Afp

Til tross for dette har ikke myndighetene beordret innbyggerne om å evakuere fra området rundt Sendai.

Sendai er en by med én million innbyggere, og myndighetene frykter at en evakuering vil føre til kaos. Mange veier er ødelagte, noen er helt forsvunnet. Hvis alle skulle reise sørover, vil det utløse en panikk og trafikkork.

Mangler tillit

Japanske myndigheter hevder strålingsfaren ikke er spesielt stor, men målinger gjort på et amerikansk skip tyder på noe annet.

Nå begynner folk i området å bli ganske skeptiske til myndighetene. For de som bor i mottakssentre utenfor sikkerhetssonen, føler at de er for nærme likevel.

Japanere NRK har snakket med blir mer og mer tvilende til opplysningene som kommer fra myndighetene.

Til nå er rundt 210.000 mennesker som bor innenfor en radius på 20 kilometer rundt Fukushima-Daiichi.

Myndighetene har kunngjort planlagte strømavbrudd rundt om i Japan etter at kraftforsyningen ble kraftig redusert fordi elleve av Japans rundt 50 atomkraftverk ble satt ut av spill, skriver NTB.

Fukushima-eksplosjon 14. mars 2011

Fukushima-atomkraftverket sendte i mandag formiddag opp en kraftig røyksky. Reporter: Gunnar Myklebust.

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Katastrofen fortsetter å vokse i omfang for hver time og det anslås nå at det vil koste tusen milliarder norske kroner å bygge opp igjen de ødelagte områdene.

Myndighetene i Japan regner med at over 10.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet og tsunamien.

2 millioner husholdninger er uten strøm, og 1,4 millioner har mistet vannet.

Redde innbyggere i Tokyo

Selv om tsunamien ikke nådde Japans hovedstad Tokyo, har byen nærmest vært en spøkelsesby den første arbeidsdagen etter jordskjelvet.

Strømsparing og togstans gjorde at mange ikke kom seg på jobb i den vanligvis så travle millionbyen. Stemningen er mer dempet enn vanlig i Tokyo.

Mange av byens innbyggere er redde. De aner ikke om de skal frykte en kjernefysisk katastrofe, et nytt kjempeskjelv eller at strømmen blir borte. De som kan holder seg hjemme.

Video Stillere enn vanlig i Tokyo

Dette krysset i Tokyo er vanligvis svært trafikkert. Nå virker det som mange holder seg hjemme.

SISTE NYTT

Siste nytt