– Seks barn drept og 15 såret siden skolemassakren i Florida

Maddy Wilford (17) overlevde skolemassakren i Florida for snart to uker siden. Men siden massakren har ytterligere seks barn blitt drept og 15 barn såret etter skyteepisoder, ifølge organisasjon.

Maddy Wilford og David Wilford

Maddy Wilford overlevde massakren på Marjory Stoneman Douglas High School. Hun kunne blitt en del av drapsstatistikken i USA. I stedet havnet hun "kun på skadet av skytevåpen-statistikken. Det er faren David Wilford svært takknemlig for.

Foto: Joe Raedle / AFP

NRK RETTER: I en tidligere versjon av denne saken, publisert 26. februar, opplyste NRK at minst 21 barn er skutt og drept siden skoleskytingen i Florida 14. februar. Dette medfører ikke riktighet. Ifølge statistikken er seks barn drept og 15 barn såret - totalt 21 barn - siden skoleskytingen i Florida.

Det er den amerikanske organisasjonen Gun Violence Archive som fører statistikk over dem som blir skutt og drept i USA. Kildene er offentlige myndigheters opplysninger og dekningen i amerikanske medier.

Ifølge organisasjonen er seks barn blitt drept og 15 barn såret etter skyteepisoder, siden skytemassakren i Florida.

Funnet livløs

Maddy Wilford var en av de heldige som overlevde skoleskytingen ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, hvor 17 medelever og lærere mistet livet.

Hun ble truffet i brystet, magen og armen og de som fant henne liggende bevisstløs og blødende på gulvet inne i en av skolebygningene trodde hun var død.

En brannmann som fulgte politiet inn, fikk ordre om å bringe den livløse eleven til et sykehus cirka 5 mil unna.

Laz Ojeda, Coral Springs Fire Department,

Brannmannen Laz Ojeda forsøkte å holde tilbake tårene da han skulle fortelle hvordan han bidro til å redde livet til 17-åringen.

Foto: Joe Raedle / AFP

Han tok henne i stedet til sykehuset Broward Health North, som ligger vel 1,6 mil unna skolen, og som bare for få måneder siden øvde på mottak av personer med skuddskader.

På sykehuset måtte den sterkt sårede high school-eleven gjennomgå tre kompliserte operasjoner.

Fortsatt kuler inni seg

– Det er under slike omstendigheter vi må holde sammen, sa Maddy Wilford, side om side med legene og brannmannen som reddet livet hennes.

Hun takket alle som har stått på for at hun skulle overleve.

– Hun var veldig, veldig heldig, svarte Igor Nichiporenko, lederen for traumeteamet ved Broward Health North.

17-åringen ble truffet av flere skudd og har fortsatt fragmenter av kuler i kroppen. Legene lover at Wilford skal bli helt bra igjen, men hun vil for alltid være en del av en dyster amerikansk statistikk.

Maddy Wilford, David Wilford og Igor Nichiporenko

Maddy Wilfords far, David, takker lederen for traumeteamet ved lokalsykehuset Broward Health North, legen Igor Nichiporenko, for at de berget hans datter.

Foto: Joe Raedle / AFP

19 skutt hver dag

I gjennomsnitt blir 19 barn og unge skutt eller såret hver eneste dag på grunn av våpenbruk i USA, og hvert år blir om lag 300 mindreårige skutt og drept, ifølge ABC.

Ifølge Everytown for Gun Safety, en organisasjon som arbeider for å redusere antallet voldstilfeller forårsaket av skytevåpen, handler problemet om langt mer enn masseskytinger.

– Masseskyting utgjør bare en liten del av vold med skytevåpen i USA, men størrelsen på disse tragediene gjør at de får et spesielt grep om nasjonens samvittighet, sier Stacey Radnor i organisasjonen.

Radnor mener man må være bevisst på de talløse skuddofrene som ikke får de store overskriftene, men hvor unge liv går tapt eller blir ødelagt.

USA-GUNS/FLORIDA

STERKT INNTRYKK: Mange minnes dem som ble skutt og drept på skolen i Florida.

Foto: STRINGER / Reuters

Endring av våpenlover

DeAndre Yates er en av mange amerikanske våpenofre. Han var 13 år gammel da han i 2014 ble skutt og såret i et fødselsdagsselskap.

Skuddskadene gjorde den unge gutten lam, han har vært gjennom ni operasjoner og utallige sykehusinnleggelser. Han kan heller ikke lenger snakke.

Moren sier følgende til ABC:

– Når jeg ser disse masseskytingene i nyhetene, tenker jeg automatisk på smerten som ofrenes mødre opplever, sier DeAndra Yates.

– Etter denne typen skyting ønsker folk å endre våpenlovene, og de marsjerer i gatene. Men da min trettenåring ble skutt og såret, skjedde ingenting.

Hun deler skjebnen med flere andre foreldre.

USA-GUNS/ A customer looks over a Glock 17 9mm hand gun at the Guns-R-Us gun shop in Phoenix, Arizona

DØDELIG: Ifølge amerikanske organisasjoner brukes oftest håndvåpen når barn blir skutt og drept i USA.

Foto: RALPH D. FRESO / Reuters

Trump om nye våpenlover

USAs president Donald Trump møtte i dag delstatenes guvernører for å drøfte tiltak som skal hindre flere skyteepisoder ved skoler.

Presidenten har blant annet foreslått å øke aldersgrensen for å kjøpe automatvåpen til 21 år, og han har tatt til orde for å bevæpne lærere.

Ingen av Trumps forslag har foreløpig fått støtte fra republikanernes ledere i Kongressen.

Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Shumer, tviler på at Trumps forslag vil føre til noe konkret.

– Den virkelige testen for president Trump og det republikanske flertallet i Kongressen er ikke ord og empati, men om de kommer til å handle, sier Schumer.

– Jeg håper det blir annerledes denne gangen.

SISTE NYTT

Siste nytt