– SDs fremgang har ligget i luften

MALMØ (NRK) - Folk på gaten er ikke så overrasket over at Sverigedemokraterna har blitt valgt inn i Riksdagen. Sveriges rykte som innvandringsvennlig er på grunn av regjeringen - ikke folket, mener de.

Sara Berg og Johann Selles på Møllevangen i Malmø

I Møllevangen-området i Malmø treffer NRK Sara Berg og Johann Selles. At Sverigedemokraterna har blitt valgt inn i Riksdagen kommer ikke som en overraskelse på Selles, som har merket en forandring i Sverige de siste ti årene.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Valget i Sverige er temaet som opptar alle – unge og gamle, drosjesjåfører og studenter, svensker og innvandrere – i Malmø sentrum. Sverigedemokraternas inntog i Riksdagen opptar de fleste.

Men svenskenes holdninger til innvandrere har blitt merkbart verre de siste årene, alle andre steder enn i regjeringen, mener de unge i Malmø.

Dette kommer til å forandre svensk politikk, for dette er stemmer som de andre partiene vil ha.

Johann Selles

– De kommer til å få makt

Johann Selles (35) kom til Sverige fra Frankrike for ti år siden og er nå svensk statsborger. Han har opplevd at et populistisk, innvandringskritisk parti har hatt medvind tidligere.

Møllevangen i Malmø

De fleste butikkene på Møllevangen drives av personer med utenlandsk bakgrunn.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Møllevangen i Malmø

På det store torget i Møllevangen ble det arrangert en demonstrasjon mot SD - men ikke før etter valget.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Møllevangen i Malmø

På flere vegger i området er det kommet opp fargerike tegninger.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Møllevangen i Malmø

Alt materialet fra valgkampen er ikke ryddet bort ennå.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Dette har jeg sett før, sier Selles og tenker på Jean-Marie Le Pens franske parti Front National.

– Det starter med at partiet får noen få prosent ved et valg, nok til å få publisitet. Så vokser det til 8, 10, 15 prosent eller mer. Folk må ikke ta feil – de kommer til å få makt.

Skåne, SDs festning

Sverigedemokraterna (SD) har kommet inn i Riksdagen med et velkjent og populært program: At Sverige må slå hardere ned på kriminalitet; at Sverige må bruke mer penger i eldreomsorgen; og at Sverige må stanse innvandringen til landet.

Med suksess settes det siste punktet opp som en av de viktigste grunnene til at det står dårlig til med de to første.

Men partiet er ekstremt, og har sagt at de ikke bare vil stanse innvandringen. De vil også kast ut igjen innvandrere som har fått opphold i Sverige.

Partiprogrammet har sikret SD dobbelt så mange stemmer i år som ved valget for fire år siden. 330.000 svensker stemte på SD på søndag, og partiet får 20 av 349 seter i nasjonalforsamlingen.

Aller best gjorde Sverigedemokraterna det i området rundt Malmø i Skåne.

– For sent å demonstrere etter valget

– Vi satt akkurat og diskuterte valget nå. Det som har skjedd er helt forferdelig, sier Sara Berg (28).

NRK snakker med blant andre Berg og Selles i bydelen Møllevangen i Malmø. Området minner om en blanding av Grønland og Grünerløkka i Oslo, og er rikt på butikker, frisører, pengevekslere og restauranter som drives av innvandrere. De fleste som sitter i ute og nyter høstsolen på «Mølla», er unge og har sympatier på den politiske venstresiden.

Det sitter mange ute på restaurantene og nyter en kaffe eller en øl, og det sitter unge vennegjenger over alt.

Det var på torget her at 2000 mennesker demonstrerte etter valget på mandag.

– Men vi burde jo demonstrert før valget, ikke etterpå. Nå er det jo som det er blitt, sukker en venninne av Berg.

– Det har ligget i luften

Vennene på Møllevangen er glade for at Sverige - på regjeringsnivå, som de sier - har vært et åpent land. Men Selles mener likevel at innvandrerskepsisen ikke er et nytt fenomen i det svenske folkedypet.

– Jeg har bodd her i ti år, og jeg er ikke overrasket. Det har ligget i luften, sier Selles. Han synes svenskenes holdning til innvandrere har blitt mer og mer negativ de siste årene.

– Det er jo egentlig ikke et så overraskende resultat heller. Alle meningsmålingene før valget viste jo dette. Når målingene tok rett i alt det andre, hvorfor ikke dette?

– Dette er stemmer de andre partiene vil ha

Han er overbevist om at resultatet kommer til å påvirke politikken i Sverige, for godt. Når regjeringsalliansen etter hvert tar konsekvensen av resultatet, vil de bevege seg mot høyre. 20 plasser i Riksdagen og 330.000 stemmer er mye å gi slipp på.

Johann Selles på Møllevangen i Malmø

Johann Selles (35) mener at svenskenes innstilling til innvandrere har forandret seg de siste årene.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Sara Berg på Møllevangen i Malmø

Sara Berg (28) tror de andre partiene var for redde for å bli stemplet som rasister til at de ønsket å snakke om problemene i integreringen.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Dette er stemmer som de andre partiene vil ha.

Verken Berg, Selles eller vennene deres har noe til overs for SD, men de mener at de andre partiene ikke har gjort jobben sin når de har forøkt å tie i hjel innvandringsdebatten i valgkampen. Ingen av dem ønsker at SD skal få mye publisitet, men de ønsker heller ikke at partiet skal ha monopol på integrerings- og innvandringspolitikken.

– Jeg tror de andre partiene har vært redde for å bli stemplet som innvandringsfiendtlige og derfor latt SD ture frem i valgkampen, sier Berg.

– Men hva er løsningen? Å tie dem i hjel, og å ikke gi dem oppmerksomhet? spør en venninne.

– Dette må bli begynnelsen på noe nytt

De er alle skuffet over at de andre partiene ikke klarte å løfte innvandringsspørsmålet, selv om de synes det er et ubehagelig tema.

– Man må bekjempe slike partier, men det går ikke uten at de andre partiene først erkjenner at integreringen har mislyktes. Se for eksempel på bydelen Rosengård, sier Selles.

Rosengård er Malmø-bydelen som leder Siv Jensen på Frps landsstyremøte i februar i fjor kalte skrekkeksempelet som også kan skje i Norge, dersom Norge ikke stanser «snikislamiseringen».

Men vennegjengen ser håpefullt på demonstrasjonene etter valget. SDs politikere er ennå ikke drevne, og de håper - selv om de tror at døren nå er sparket inn for godt - at både folk og politikere tar utfordringen som nå ligger foran dem.

– Dette må bli begynnelsen på noe nytt, håper Selles og vennene hans på Møllevangen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt