Hopp til innhold

– Scottbasen kan ikke stoppe Andhøy

Den newzealandske forskningsstasjonen Scott-basen i Antarktis kan ikke hindre Jarle Andhøy å legge ut på tur mot Sydpolen, selv om de mener det er en livsfarlig tur.

Rosshavet og Jarle Andhøy

Jarle Andhøy og hans medhjelper er etter alt å dømme på vei til Antarktis, og må krysse et farefullt Rosshav før han eventuelt skal ta seg inn til Sydpolen med utstyr som er lagret på en newzealandsk forskningsstasjon.

Foto: NRK

Jarle Andhøy og Samuel Massie skal være i båten Nilaya på vei fra New Zealand til Antarktis. Formålet skal blant annet være å lete etter restene av båten «Berserk», som gikk ned i en storm i februar i fjor. Tre av mannskapet til Andhøy mistet livet.

LES: – Andhøy vil finne Berserk

LES: – Jeg håper at noen får stoppet ham, for dette er galskap

Mye utstyr lagret ved basen

Andhøy og Massie var på vei mot polpunktet da ulykken inntraff. Nå skal de to etter planen ha en blomsterserkransseremoni for dem som forsvant. De skal også prøve å komme seg inn til polpunktet, slik planen var i fjorårets ekspedisjon.

Scott-basen ligger på Rossøya i Antarktis, tre kilometer fra den amerikanske forskningsstasjonen McMurdo Station.

Ifølge news.msn.co.nz har Andhøy lagret terrengmotorsykler, telt, overlevelsesutstyr, mat og drivstoff på den newzealandske forskningsstasjonen.

De ansatte der kommer ikke til å ikke hindre Jarle Andhøy og Samuel Massue å hente ut terrengmotorsyklene og annet utstyr som er lagret på basen, for å legge ut på den lange veien mot polpunktet. Selv om de mener det er uansvarlig.

– Det er ikke vårt utstyr. Vi kan ikke hindre dem i å bruke det, sier Iain Miller, som er en av lederne for Scott-basen, til nyhetsbyrået NZ Newswire.

– Det gjenstår å se om de klarer å komme seg til basen eller ikke, sier han.

LES: – Verste pakkis i området på 40 år

LES: – Andhøy kan få det meget tøft

– Dårlig forberedt

Miller beskriver mennene som dårlig forberedt og sier det er farlig å forsøke å ta seg til Sydpolen på denne tiden av året.

– Det kommer ikke til å være noen fly eller skip ved basen nårt de eventuelt kommer tilbake fra polturen, siden basen snart stenger for vinteren, forklarer han.

Miller tror også det vil være meget vanskelig å finne spor etter «Berserk» ute i Rosshavet. Han tror skipet har sunket på flere hundre meters dyp, og sier letemannskaper i fly og båter søkte i lang tid uten å finne noe som helst.

LES: «Berserk»-søket er avsluttet

– Meget farlig redningsaksjon

Temperaturen nå ligger på mellom fem og ti minusgrader, mens det tidlig i mars kan bli ned mot minus 20.

Dersom noe skulle gå galt for Andhøy, mener Miller mener at en eventuell redningsaksjon av Andhøys ekspedisjon, både til lands og til sjøs, vil være meget farlig.

– Det er det uheldige med det hele. Det virker ikke som om de bekymrer seg nevneverdig for det, sier Miller.

NRK har flere ganger forsøkt å få kontakt med Jarle Andhøy etter at han reiste mot Antarktis igjen, men uten å lykkes.

Rosshavet og McMurdo-sundet i Antarktis

Her, i Rosshavet, skal «Berserk» ha forlist i februar i fjor. Nå er Jarle Andhøy på vei tilbake til Rosshavet og McMurdosundet.

Foto: Eivind Molde / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt