Hopp til innhold

– Ingen vet hvem som snakker med hvem

Samtalene mellom opposisjonen og regjeringen i Egypt fortsetter, til tross for at møtene har gitt få klare resultater.

Mohamed ElBaradei

– Presidenten kommer fra militæret, det samme gjør visepresidenten og statsministeren, sier opposisjonsfiguren Mohamed ElBaradei, for å understreke at han mener den pågående samtaleprosessen i Egypt styres av militæret.

Foto: Amr Nabil / Ap

– Samtaleprosessen er merkelig, sier Mohamed ElBaradei til NBC.

Nobelprisvinneren fremstår nå som en samlende figur for den løst sammenknyttede opposisjonen, hvor også Det muslimske brorskapet inngår.

Egypts visepresident Omar Suleiman møter representanter for demonstranter

Egypts visepresident Omar Suleiman har hatt samtaler med representanter for både politiske partier og andre i opposisjonen, her fra 25. januar-bevegelsen.

Foto: SELIMAN AL OTEIFI / Ap

– Ingen vet hvem som snakker med hvem på det nåværende tidspunkt. Alt er styrt av militæret, og det er en del av problemet, mener ElBaradei.

– Presidenten kommer fra militæret, det samme gjør visepresidenten og statsministeren, legger han til.

Reformkomité og veikart

Mange reformtilhengere frykter å miste oppslutning for kravet om at Mubarak må gå av allerede nå.

USA har støttet samtalene mellom visepresident Omar Suleiman og opposisjonsgrupper.

Regjeringen uttalte søndag at partene er enige om å lage et veikart for samtaler, og indikerte at Mubarak vil forbli ved makten for å ha oversikt over endringsprosessen.

Samtidig vil regjeringen løslate fengslede aktivister, garantere pressefrihet og vurdere å fjerne unntakslovene. En komité skal se på konstitusjonelle spørsmål.

(Saken fortsetter under bildet)

En gutt med det egyptiske flagget på Tahrir-plassen i Kairo

En gutt med det egyptiske flagget på Tahrir-plassen i Kairo, hvor mange demonstranter fortsatt holder ut.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

– Ingen virkelige endringer

Flere i opposisjonen mener deres krav om en fullstendig overhaling av landets politiske system ikke har blitt møtt.

– Regjeringens uttalelse har gode intensjoner, men den inneholder ingen virkelige endringer, sier Abdel Monen Aboul Foutouh, et høytstående medlem av Det muslimske brorskapet.

Før demonstrasjonene startet i Egypt ville ikke regjeringen snakke med brorskapet i det hele tatt, og medlemmer ble regelmessig fengslet. Brorskapet spilte en lite fremtredende rolle i starten av demonstrasjonene, men har kommet mer på banen etter hvert.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Profil på Det muslimske brorskap

KLIKK FOR Å SE VIDEO: – Det muslimske brorskapets styrke og folkelige appell representerer en reell konkurrent for dette regimet, som ikke klarer å konkurrere nå, sier Dr. Ali Abd al-Fattah, leder for Legeforeningen i Alexandria.

– Demoniserte brorskapet

Varslernettstedet Wikileaks har søndag offentliggjort dokumenter som kan skape problemer for visepresident Suleiman i rollen som megler mellom president Mubarak og opposisjonen.

Suleiman er tidligere etterretningssjef i Egypt. Han har flere ganger tidligere forsøkt å overbevise amerikanske diplomater om at Det muslimske brorskapet er ekstreme islamister, viser de lekkede dokumentene.

Suleiman beskyldte også brorskapet for å «yngle væpnede ekstremister». I 2008 skal han ha advart amerikanerne om at myndighetene i Teheran ville bli «vår fiende» hvis Iran begynte å støtte brorskapet.

(Saken fortsetter under bildet)

Essam el-Erian (f.v.), Saad el-Katatni og Mohamed Mors fra det muslimske brorskap

Essam el-Erian (f.v.), Saad el-Katatni og Mohamed Mors fra det muslimske brorskap holder pressekonferanse.

Foto: Abdel Hamid Eid / Ap

Vil ha normale tilstander

På Tahrir-plassen i sentrum av Kairo har de søndag markert «Martyrenes dag» for demonstranter som har blitt drept. Demonstrantene sier de vil intensivere kampen for å få president Mubarak til å gå av. Presidenten har selv sagt at han vil sitte til valget i september.

Regimekritiske demonstranter i Alexandria

Regimekritiske demonstranter fortsetter å vise sin misnøye med president Mubarak i flere byer, som her i Alexandria.

Foto: Tarek Fawzy / Ap

Noen egyptere ønsker nå at livet igjen skal gå tilbake til normalen. Regjeringen har advart mot hvilke skader demonstrasjonene kan påføre den politisk stabiliteten og økonomien i landet.

Banker har vært åpne etter å ha holdt stengt i en uke. Regjeringen og de militære har forsøkt å få landet tilbake på jobb søndag.

Hærsjefen, som mange mener har nøkkelen til Egypts fremtid, besøkte Tahrir-plassen for å forsøke å overbevise demonstrantene om å dra derfra.

– Vi ønsker at folk går tilbake til arbeid og får lønn, og at livet går tilbake til normalen, sa Hassan al-Roweny tidligere i dag.

Frykter borgerkrig

Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei er frykter at opprøret i Egypt kan ende i borgerkrig.

– Vi har opplevd det fullstendige sammenbrudd i offentlig ro og orden og blodige og også dødelige angrep, sier ElBaradei i et intervju med det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Han mener mye av volden er utløst av provokatører som er rekruttert av etterretningstjenesten og politiet.

ElBaradei mener problemet ligger i at Mubarak fortsatt sitter som president, og oppfordrer ham nok en gang til å gå av så raskt som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt