Hamas: - Samtalene har gått i stå

En talsmann for Hamas sier at samtalene mellom partene har gått i stå fordi israelerne foreløpig ikke har svart på et forslag. – Dermed blir neppe noen våpenhvile før onsdag, sier Hamaslederen.

Angrep Gaza by

Angrepene på Gaza fortsatte utover tirsdagskvelden. Og det ble skutt raketter tilbake mot israelsk territorium.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

– Vi venter fremdeles på svar, så det blir ingen pressekonferanse i kveld, vi må vente til i morgen. Våpenhvilen er forsinket, siden vi venter på et svar, sier Hamas-leder Ezzat al-Rishq til nyhetsbyrået Reuters.

De siste dagene har det foregått intense forhandlinger i Kairo ledet av Egypts president Mohamed Morsi. Sammen med Tyrkia og Qatar har det nye egyptiske lederskapet tatt initiativet til en fredsplan.

En rekke internasjonale ledere har besøkt området de siste dagene, i forsøk på å stanse volden. FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde i dag et møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

USAs utenriksminister Hillary Clinton har kommet til Jerusalem, for å møte Netanyahu der. Hun skal også snakke med palestinske representanter i Ramallah og egyptiske ledere i Kairo.

Tidligere i kveld meldte representanter for Hamas at en våpenhvile var klar og at det skulle presenteres senere på kvelden, men dette ble avvist. Blant andre av Mark Regev som er talsmann for den israelske statsministeren som uttalte på CNN at både diplomatiet og angrepene fortsatte.

Mange drept

Raketter skytes fra nord Gaza inn i Israel

Raketter fra Gaza ses på himmelen idet de skytes inn over Israel.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

I løpet av denne uka har minst 140 personer blitt drept, og mer enn 950 såret i den israelske bombingen av Gazastripen den siste uka, ifølge palestinernes FN-utsending.

Utover ettermiddagen og kvelden tirsdag fortsatte angrepene på Gaza. Israelske fly slapp flygeblader over området der de advarte befolkningen om faren for en invasjon. Mange tok med seg madrasser og tepper og tok inn i skoler for å tilbringe natten der.

Det ble også skutt ut raketter fra Gaza mot israelsk territorium.

En viss optimisme

Mens internasjonale diplomater og politikere fra Tyrkia, USA og arabiske land forsøker å megle mellom partene, råder det en viss optimisme selv om tidsplanen kanskje sprekker.

– Vi har ingen avtale ennå, men det går fremover, sa Moussa Abu Marzouk i Hamas fra Kairo, der samtalene finner sted.

Fra israelsk hold blir det sagt at det gjøre intense forsøk for å få en slutt på konflikten.

Clinton: Angrepene fra Gaza må stanses

Da den amerikanske utenriksministeren kom til Jerusalem sa hun blant annet at rakettangrepene fra Gaza mot israelske sivile mål må slutte nå.

– Vårt hjerte lider for alle sivile tap, både israelske og palestinske. USA vil jobbe sammen med våre samarbeidspartnere her i regionen mot en fredeligere hverdag for israelere, sa Hillary Clinton.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hillary Clinton og Benjamin Netanyahu

Hillary Clinton og Benjamin Netanyahu møtte pressen da hun kom til Jerusalem tirsdag kveld.

Foto: EBU

Den israelske statsministeren gjentok at han ønsker en diplomatisk løsning på krisen, men at Israel vil bruke alle nødvendige midler for å få stanset skytingen av raketter inn i Gaza. De to møtte pressen før de skulle snakke sammen bak lukkede dører.

Clinton sier hun vil bruke de neste dagene på å jobbe sammen med Israel og Egypt for å komme fram til en våpenhvile om Gaza.

Sent tirsdag kveld ble bygningen i Gaza der nyhetsbyrået AFP har kontorer truffet av flere raketter, men ingen ble skadd.SISTE NYTT

Siste nytt