NRK Meny
Normal

– Saleh kjemper sin siste kamp

Eksperter mener det er mest sannsynlig at opprøret i Jemen ender som i Egypt, men sier det er en reell frykt for at landet vil ende opp som Libya

Demonstrasjoner i Jemen

Demonstrantene i Jemen krever at presidenten går av umiddelbart, og får støtte fra flere høytstående personer.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

Etter 30 år i førersetet, mener eksperter at Ali Abdullah Salehs tid som president i Jemen er over.

Selv har han sagt seg villig til å gå mot slutten av året, men nekter å overgi makta til de militære lederne som har slutta seg til opposisjonen.

Det store spørsmålet er hvem som står klare til å ta over. Slik det ser ut nå er det ingen klare kandidater som utmerker seg.

– Øker frykten for borgerkrig

Demonstrantene i Jemen har stått urokkelige på Universitetsplassen i hovedstaden Sanaa i over én måned med krav om nye reformer og ny president.

Jemen-ekspert ved forskningssenteret CNRS i Frankrike, Franck Mermier, mener Saleh har tapt kampen.

– Saleh har mistet all legitimitet hos folket. Han kjemper nå sin siste kamp, og det er en kamp for å overleve, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Politiet og sikkerhetsstyrker har møtt demonstrantene med tåregass, vold og åpen ild de siste ukene. Flere demonstranter har måttet bøte med livet, mens flere titalls er skadd i sammenstøtene.

Drapet på 52 demonstranter i hovedstaden Sanaa i forrige var dråpen som fikk begeret til å renne over, selv i Salehs egne rekker.

– Dette blodbadet viser at Saleh er desperat og at han ikke har flere kort å spille på. Denne undertrykkende politikken øker frykten for borgerkrig, sier Mermier til AFP.

Mister sine egne

I helga valgte flere medlemmer av presidentens egen regjering å gå av i protest mot de voldelige handlingene mot demonstrantene. Kun dager etter fulgte flere diplomater deres eksempel, blant andre ambassadørene i Egypt, Pakistan, Qatar, Oman og Spania .

Saleh har også mistet støtte fra flere stammeledere, denne støtten er avgjørende for hans mulighet til å regjere. Sadiq al-Ahmar, lederen for den største stammeføderasjonen i Jemen, er blant dem som har gått over til opprørernes side.

I tillegg har store deler av hæren stilt seg bak demonstrantenes krav om presidentens avgang. Dette har ført til alvorlige splittelser i hæren.

Presidenten gikk i dag ut og advarte om de negative konsekvensene en slik splittelse kan få.

– Et hvert forsøk på å komme til makta ved hjelp av et kupp, vil føre til borgerkrig, sa han henvendt til hæren.

– Endringer er uunngåelig

Fares al-Saqqaf, direktør for senteret for framtidsstudier i Sanaa, sier at Jemen nå har to hærer: Den vanlige hæren som ligger under forsvarsdepartementet, og andre spesialenheter som kommanderes av Salehs familie.

– Endringer i Jemen er uunngåelig, men spørsmålet er til hvilken pris, sier Saqqaf til AFP, og legger til at Jemen ligger nærmere det egyptiske scenarioet, men at landet også kan ende opp som Libya.

Egypts president gjennom 30 år, Hosni Mubarak, ble tvunget til å gå av 11. februar etter massive protester fra folket. Nå har militæret tatt makta i Egypt, men det er lovet demokratiske valg etter hvert.

Libya endte langt verre. Her har opprøret mot president Kaddafi ført til krig mellom styrker som er lojale mot ham, og internasjonale styrker som forsøker å opprettholde en flyforbudssone over landet.

Ingen klar etterfølger

Ifølge Saqqaf er hovedspørsmålet i Jemen hvem som skal ta over som president etter Saleh, som har sittet med makta i over tre tiår. Andre bekymringer er en kald krig mellom de ulike delene av landet, borgerkrig og trusler fra Al Qaida.

– Visepresidenten i Jemen har ingen reell makt, og mandatet til parlamentet nærmer seg slutten, forklarer han til AFP.

Abdul Azia al-Sager, direktør for Gulf Research Centre i Dubai, mener det også det er grunn til å være urolig for båndene mellom Saleh og hans tradisjonelle, internasjonale støttespillere.

– Det er en reell bekymring for amerikanerne og saudiaraberne, som så langt har støtta Saleh, sier han.

Washington har kritisert volden mot demonstrantene i Jemen, men i motsetning til den aktive deltakelsen i Egypt, har det ikke kommet oppfordringer til presidenten om at han bør trekke seg.

– Det er fremdeles ikke noe alternativ som kan skape sikkerhet og bekjempe Al Qaida, sier Sager til AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt