Hopp til innhold

– Saleh er på bedringens vei

– Jemens president Ali Abdullah Saleh vil returnere til hjemlandet om få dager, sier landets visepresidenten.

Ali Abdullah Saleh

Helsetilstanden til Jemens forhatte president Ali Abdullah Saleh blir stadig bedre. Han ventes å være tilbake i hjemlandet i løpet av kort tid.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Presidenten og flere andre høytstående politikere i Jemen ble skadd i et rakettangrep mot presidentpalasset forrige fredag. Like etter angrepet var det stor usikkerhet om helsesituasjonen til presidenten, enkelte medier meldte til og med at han var død.

Etter angrepet flykta Saleh til Saudi-Arabia for å få medisinsk behandling på et sykehus der. Det har vært spekulert i om hvorvidt presidenten vil komme tilbake til hjemlandet etter operasjonen. Dette blir nå avkrefta av visepresidenten.

– Presidenten er på bedringens vei

Visepresident Abd-Rabbu Mansour sier at presidentens operasjoner har vært vellykka, og at han nå er på bedringens vei. Trolig vil han være på plass i Jemen i løpet av noen få dager.

– Presidentens tilstand er bedre. Han vil returnere til hjemlandet i løpet av de nærmeste dagene, sier han til det statlige nyhetsbyrået Saba.

Ifølge Reuters ble det foretatt et nevrokirurgisk inngrep i presidentens nakke. Legene opererte også vekk granatsplinter fra brystet hans, i tillegg skal han ha gjennomgått en plastisk operasjon, men dette skal ha vært på grunn av kosmetiske årsaker.

Mansour, som fungerer som landets leder mens Saleh er sykmeldt, sier at han hadde telefonkontakt med presidenten søndag kveld og mandag morgen.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet på presidentpalasset, men det antas at opposisjonen har hatt en finger med i spillet.

Krever rask maktovertakelse

Demonstrantene i Jemen krevde mandag en rask maktovertakelse i landet. En ungdomsorganisasjon i Jemen oppfordra alle nasjonale og politiske bevegelser til å begynne å forme et midlertidig presidentstyre og å oppnevne et overgangsråd.

Salehs parti insisterer imidlertid på at presidenten fortsetter som landets statsoverhode og garanterer at han vil komme tilbake etter operasjonene.

Ungdomsorganisasjonen, som blant annet står bak flere regimekritiske demonstrasjoner i landet, ser på Salehs sykehusopphold som en seier, og oppfordrer til feiring.

– Revolusjonen har nådd sitt første mål – utkastelsen av Saleh, hevder organisasjonen ifølge AFP, og legger til at demonstrantene vil fortsette protestene til alle mål er nådd.

Titusenvis strømmet til gatene i Jemen for å feire det de omtaler som slutten på Salehs regime.

Opprørere feirer i Jemen

Opprørerne i Jemen strømmet til gatene i helga for å feire at presidenten var utenfor landets grenser.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

155 drept på ti dager

Fire måneder har gått siden demonstrasjonene mot Salehs regime begynte. Demonstrantene krever at landets leder gjennom 32 år går av umiddelbart.

Minst 155 personer har blitt drept i kamper i hovedstaden Sanaa de siste ti dagene. I alt har over 370 personer blir drept siden opprøret starta i januar.

Angrepet på presidentpalasset har ført til ei opptrapping av den voldelige konflikten i landet. Verdenssamfunnet frykter at dette kan føre til full borgerkrig i landet.

Søndag ble det inngått våpenhvile mellom opposisjons- og stammelderen Sheikh Sadiq al-Ahmar og regjeringsstyrkene i Jemen, ifølge AFP. Dette kan sette en stopper for de blodige gatekampene som har pågått de siste ukene.

USA vil ha raskt maktskifte

Det hvite hus oppfordra mandag kveld at Jemen bruker Salehs fravær til å få på plass ei overgangsregjering i landet.

– Vi mener at en umiddelbar overføring av makten er i det jemenittiske folkets interesse, sier talsmann Jay Carney til nyhetsbyrået AFP.

Han gjentok USAs støtte til en avtale som vil sikre en fredelig avgang for Saleh og hans regime.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.