NRK Meny
Normal

– Sabotasje mot Irak

Wikileaks-dokumentene knytter iraks statsmininster til dødsskvadroner. Nå beskylder statsministeren varslernettstedet for å sabotere regjeringsdannelsen i landet.

Mideast Egypt Iraq Arab League

Den irakiske statsministeren Nouri Maliki er mer enn kritisk til varlsernettstedet Wikileaks.

Foto: Amr Nabil / Ap

Den irakiske statsministeren Nouri Maliki er, ifølge BBC, rasende på Wikileaks etter at varslernettstedet har lagt ut nær 400.000 militære dokumenter og rapporter fra krigen i Irak.

Les også: Forsvarssjef kritisk til Wikileaks
Les også: Al-Qaida-topp unnslapp ved tabbe
Les også: Svenske våpen i Wikileaks-materiale

Maliki beskylder nettstedet for bevisst å sabotere forsøket hans på å få på plass ny regjering i Irak.

Beskyldt for å stå bak dødsskvadroner

Én av årsakene til Malikis sinne er at dokumentene som er offentliggjort knytter ham til dødsskvadroner som har vært aktive i Irak.

Disse skvadronene skal, ifølge den arabiske tv-stasjonen Al Jazeera, ha stått bak noen av de mest grusomme sekteriske blodbadene i landet i tiden mellom 2006 og 2007.

Tilknytningen blir tilbakevist på det sterkeste av Maliki. Statsministerens kontor har uttalt at Maliki ikke på noen måte har ledet eller vært knyttet til slike organisasjoner eller skvadroner.

De sier også at irakiske sikkerhetsstyrker har respektert lover og regler, og at de ikke har handlet ut fra sekteriske hensyn.

– Vil ha all makt i sine hender.

Statsministerens kontor har også uttalt at det ikke finnes noen rapporter som gir bevis for at fanger har blitt torturert i institusjoner som har vært styrt av Irak i den perioden Maliki har sittet ved makten.

Opposisjonen med tidligere statsminister Iyad Allawi i spissen sier saken viser hvorfor man bør fordele makten i samfunnet mer enn det man gjør i Irak i dag.

– Å plassere alle sikkerhetsinstitusjoner i hendene på én person som også er lederen for de væpnede styrker har ført til disse overgrepene og praktiseringen av tortur i irakiske fengsler. Det Maliki ønsker, er all makt i sine hender, sier talsperson for opposisjonen, Maysoun al-Damlouji, til nyhetsbyrået AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt