Hopp til innhold

– Under flukten ble niåringen forvandlet til mor og far

Ni år gamle Madiha og lillesøsteren Lina lever i en flyktningleir i Sør-Sudan, drøyt to måneder etter at de måtte flykte for livet etter at foreldrene ble drept.

Madiha (9) og Lina (4)

Madiha (9) og Lina (4) i leiren i Awerial i Sør-Sudan.

Foto: PLAN

Doktor Unni Krishnan

Doktor Unni Krishnan under et tidligere besøk i Sør-Sudan.

Foto: PLAN

Madiha (9) og Lina (4)

Madiha (9) med lillesøsteren Lina (4) på fanget. Niåringen har måttet ta på seg foreldrerollen etter at foreldrene ble drept.

Foto: PLAN
– Madiha forteller meg historien sin med frykt i øynene. Hun så bevæpnede menn som angrep alt og drepte alle de fikk øye på. Hjembyen deres Bor var midt i frontlinjen mellom regjeringsstyrkene og opprørerne.

Doktor Unni Krishnan leder avdelingen for katastrofe-forebyggelse og reaksjon i bistandsorganisasjonen Plan International.

Han forteller om sitt møte med de to søstrene på ni og fire år i en flyktningleir i Sør-Sudan.

Krishnan forteller at de to søstrene ofte holder rundt hverandre mens de forteller sin historie.

– 28. desember tok bevæpnede menn Madihas mor og far. Senere samme dag ble de skutt og drept på kloss hold. Den unge piken var øyenvitne til alt, forteller Krishnan.

Måtte ta ansvar for lillesøsteren

Frykten skinner tydelig gjennom i stemmen til Madiha mens hun forteller om marerittet sitt til den indiske legen.

Etter at foreldrene ble skutt var det å beskytte lillesøsteren Lina det viktigste instinktet til ni år gamle Madiha.

– Hun tok tak i Linas hånd, det eneste hun hadde igjen i livet, og løp. Under flukten ble niåringen forvandlet til mor og far for sin fire år gamle søster, og lot barndommen bli liggende igjen, forteller Unni Krishnan.

De to små barna klarte å komme seg i en båt med flyktninger som fraktet dem over Nilen, fra Bor og til leiren i Awerial.

Se kart nederst i saken.

«Trygge barnesentre»

– Barna er de mest sårbare. De utsettes for de samme problemer som voksne; sult, nød, tørst, varme og kulde. I tillegg er barna utsatt for vold, seksuelle overgrep og trafficking, sier generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, til NRK.

I Mawerial har Plan International opprettet det de kaller trygge barnesentre, der barn som er skilt fra familie og venner får hjelp.

Der befinner Madiha og Lina seg sammen med over hundre andre barn som er i samme situasjon, uten foreldre og borte fra hjemmet.

– Vi i Plan har startet med noe vi kaller trygge barnesentre. Det er noe vi startet med etter jordskjelvet på Haiti og også etter tyfonen på Filippinene i fjor høst. I Sør-Sudan etablerer vi et titalls barnesentre nå, steder der barn kan komme og være under oppsikt av trygge voksne, sier Olaf Thommessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barn i lek

Barn leker i leiren i Mawerial.

Foto: Plan

Mødre for småsøsken

Ni år gamle Mahida er langt fra den eneste ungjenta som har måttet ta ansvar for yngre søsken, i en alder der de er barn selv.

Emma med yngre søsken

13 år gamle Emma med sine yngre søsken i flyktningleiren i Baratuku nord i Uganda.

Foto: PLAN

– Vi begynte å høre skuddsalver da foreldrene våre var ute, og vi forsøkte å holde oss hjemme, men vi hørte mennesker skrike. Så vi måtte bare pakke sakene våre og dra, forteller 13 år gamle Emma.

Hun befinner seg nå i flyktningleiren i Baratuku nord i Uganda, der hun har vært i over en måned.

Nå fungerer 13-åringen som mor for sine yngre brødre, og vet ikke om hun noen gang vil få se foreldrene igjen.

Det gjelder også fire år eldre Kathryn, som også er i leiren nord i Uganda.

– Jeg vil studere, men jeg er nødt til å være mor nå. Jeg må være her med mine søsken og være deres mor inntil jeg finner henne, sier Kathryn.

Selv om situasjonen i Sør-Sudan skulle roe seg ned, må de unge jentene regne med å bli i leiren i minst ett år til.

Sarah Aguti, som er koordinator for Plan i Uganda, sier at det er mange jenter i 16-17-årsalderen som kommer hit uten foreldre. De har mistet alt og må ta vare på søsknene sine.

– Det er jentene som må ta ansvar for matlaging, skaffe brensel og dra av gårde klokken fem om morgenen for å hente vann. Den begrensede tilgangen til vann gjør spesielt jentene skadelidende – de mangler omskiftningsrom, få toaletter må deles på mange, og jentene mangler generelt noen form for privatliv. Jentene lider virkelig, sier Aguti.

Et fellestrekk vi opplever i konfliktområder er at barn i drift som har mistet foreldrene er de mest sårbare. Den dimensjonen at voksne mennesker utnytter barn som er i slike situasjoner er noe vi ikke kan forestille oss.

Olaf Thommessen, generalsekretær i Plan Norge / NRK

I tillegg kommer at selv om barna har kommet seg ut av Sør-Sudan og til en flyktningleir i Uganda, er de fortsatt i risikosonen for vold, seksuelle overgrep og trafficking.

– Også for dem som kommer til flyktningleire i Uganda er det til dels de samme problemene, selv om situasjonen er litt med oversiktlig. Vi har sett overgrep mot barn der også. Beskyttelsesbehovet stopper ikke selv om barna forlater landet, sier Olaf Thommessen i Plan Norge til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flyktingeleir i Malakal

Flyktninger henter vann i en FN-drevet i leir i Malakal tidligere i mars.

Foto: Andreea Campeanu / Reuters

Nær én million på flukt

Gjenoppbygging i Bor

Menn prøver å bygge opp igjen sine utbrente hjem i Bor 15. mars i år.

Foto: Samir Bol / AFP

Madiha og Lina i Awerial, og Emma og Kathryn i Baratuku, er bare fire av de nesten én million menneskene som har blitt drevet på flukt siden kampene brøt ut i Sør-Sudan før jul.

Kampene brøt ut 15. desember da soldater som støtter den avsatte visepresident Riek Machar tok opp våpen mot den sittende regjeringen.

Siden har innbyggerne i verdens yngste stat, som ble egen nasjon i 2011, opplevd et mareritt.

De siste tallene fra FN og Plan International forteller en tydelig historie:

  • 708 900 fordrevet fra sine hjem internt i Sør-Sudan
  • 215 904 fordrevet på flukt til naboland.
  • 377 400 barn under 18 år fordrevet på flukt.

Les den siste FN-rapporten om situasjonen i Sør-Sudan (pdf-format)

Om noen uker setter regntiden inn i Sør-Sudan, og vil gjøre matsituasjonen enda verre.

Til sammen kan sju millioner mennesker gå hungersnøden i møte. Det gjelder både de som er på flukt, og de som fortsatt bor i sine hjem, men som har fått problemer med matforsyningene på grunn av konflikten.

Fra Plans side arbeider vi med to ting samtidig. For det første må vi dekke grunnleggende behov som mat, ly, varme, medisiner. Dernest er vår viktigste oppgave å beskytte barn, sier Olaf Thommessen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt