NRK Meny
Normal

– Så det brant på bakken da vi kom frem

ISLAMABAD (NRK): Den svenske ambassadøren til Pakistan kom frem til ulykkesstedet rett etter at helikopteret med norske Leif Holger Larsen om bord krasjet fredag.

Den svenske ambassadøren til Pakistan kom frem til ulykkesstedet rett etter at helikopteret med norske Leif Holger Larsen om bord krasjet. Reporter Iram Ansari.

Den norske ambassadøren til Pakistan, Leif Holger Larsen, om bord i et Hercules-fly fredag, på vei til helikopteret som tok ham med på den fatale turen. Fotografiet tatt av den svenske ambassadøren er et av de siste som er tatt av Larsen.

Diplomatene som var med på turen der ambassadør Leif Holger Larsen og seks andre mistet livet fredag var fordelt på fire forskjellige helikoptre.

Tomas Rosander

Sveriges ambassadør til Pakistan, Tomas Rosander (t.v.), om bord i Hercules-flyet han fløy i sammen med Leif Holger Larsen før de ble satt i hvert sitt helikopter.

Foto: Privat

– Helikopteret som styrtet var nummer tre. Jeg satt i det som fulgte etter, sier den svenske ambassadøren, Tomas Rosander, til NRK.

Da helikopteret med Rosander kom frem til ulykkesstedet så de om bord at det brant på bakken etter ulykken. De fikk ingen beskjed om hva som hadde skjedd, men piloten snudde og fløy tilbake til utgangspunktet for turen.

Etter at de landet begynte tankene om hvem som hadde mistet livet å komme. Rosander sier at de fikk beskjed om at det var flere omkomne, men ikke fikk vite noen navn.

– Vi visste om kolleger som var med på turen, men ikke stod på navnelisten over skadede. Da begynte vi å telle og frykten kom for at nære venner og kolleger var blant dem som hadde mistet livet, sier Rosander.

Etter at det var klart hvem som hadde mistet livet, var alle samlet på et hotell der de støttet hverandre. Blant annet mistet konene til ambassadørene fra Indonesia og Malaysia livet.

– Vi satt fysisk sett sammen hele tiden for å støtte hverandre. På kvelden hadde vi en liten spontant arrangert seremoni om ofrene med korte og fine taler. På morgenen dagen etter var vi alle til stede da kisten med den militære æresvakten ble transportert om bord til Islamabad, sier Rosander.

Røyk og flammer fra hus i brann

Helikopteret styrtet i en skolebygning som tok fyr. Det var ingen personer inne i skolen da ulykken skjedde. Da helikopteret med den svenske ambassadøren kom til ulykkesstedet så de nettopp flammene og røyken fra ulykken.

Foto: Piar Ali / AFP

– Kommer til å savne ham

– Leif var ikke bare en god venn av meg, men også av andre kolleger. Han var veldig norsk og skandinavisk, det var lett å kommunisere med ham. Jeg vil savne ham, sier den svenske ambassadøren, Tomas Rosander, til NRK.

Leif Holger Larsen

Leif Holger Larsen, som mistet livet i ulykken, tiltrådte som Norges ambassadør til Pakistan i fjor.

Foto: Utenriksdepartementet

Han forteller at på grunn av den vanskelige arbeidssituasjonen i Pakistan kommer diplomater i Islamabad spesielt nær hverandre.

Rosander har vært ambassadør i Islamabad i to år, mens Larsen tiltrådte som norsk ambassadør i fjor.

– Pakistan er et land med tøffe arbeidsvilkår så man kommer veldig nær kolleger. Mange blir man også nære venner med, sier Rosander.

– Rister og vibrerer og lukter bensin

Helikopteret som krasjet var et russiskprodusert MI17 som var konstruert på 1970-tallet.

Ambassadøren forteller at de alltid var redde før de skulle fly under de vanskelige forholdene som hersker i Pakistan.

– Når man sitter i helikoptre av denne typen så er alle litt flyredd. De rister og vibrerer de og lukter bensin, sier Rosander.

Til tross for at mange er skeptiske er det vanlig for diplomater å bruke helikopter på reiser rundt i Pakistan. Både sikkerheten og dårlige veier gjør at helikopter er regnet som en bedre måte å reise på i landet.

Tror det var en ulykke

Skadet mann på båre

Også den nederlandske ambassadøren, Marcel de Vink (med bandasje på hodet), ble skadet i helikopterulykken.

Foto: Manzar HUSSAIN / AFP

Ifølge pakistanske myndigheter styrtet helikopteret på grunn av en teknisk feil.

Pakistansk Taliban hevder at de skjøt ned helikopteret, men ifølge eksperter er det lite som tyder på at det stemmer.

Heller ikke den svenske ambassadøren tror at Taliban sto bak angrepet. Han har snakket med noen av dem som overlevde ulykken.

– Det virker som om helikopteret var ganske nær bakken da det fikk en bevegelse i luften ovenfra trykket det ned mot bakken. Piloten prøvde å kompensere ved å få helikopteret høyere opp og da slutten rotoren å fungere. Det som skjedde etterpå var en katastrofe der det roterende helikopteret falt ned i skolebygningen, sier ambassadør Tomas Rosander.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt