NRK Meny
Normal

– Det var rutine for politiet å åpne svingbroen for å stoppe biler

Politiet i Uppsala skal ha gjort det til en rutine å åpne svingbroen over innsjøen Mälaren for å stoppe biler. I mars gikk det fryktelig galt da to bensintyver kjørte i døden på broen.

Politijakt
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Politiet ble satt under etterforskning etter den fatale biljakten i mars, som endte med at to 20-åringer omkom da de kjørte utfor broen mens den var åpen.

Etterforskningen har ifølge SVT vist at det ikke var første gang at politiet benyttet seg av svingbroen ved Enköping i forsøk på å stoppe bilister - stikk i strid med lovverket.

– I avhør under etterforskningen har det kommet fram at politiet i Uppsala tidligere har åpnet Hjulstabroen for å stoppe kjøretøy. Opplysningene kommer fra seks personer. Fem av dem er politiansatte. Det har imidlertid ikke vært mulig å kontrollere påstandene, sier Håkan Roswall som leder etterforskningen.

– Absurd

Ifølge SVTs opplysninger skal en lapp med direktenummeret til brovakten ha hengt framme på operasjonssentralen til politiet.

Praksisen strider mot politilovene i Sverige, men den skal altså likevel ha blitt satt i system av politiet.

Det reagerer samboeren til en av de omkomne kraftig på.

– Det høres helt absurd ut. Er det sånn man skal arbeide som politi? Det synes ikke jeg, sier Louise Grundberg som var samboer med omkomne Rasmus Björk.

Ingen i politiledelsen i Uppsala har ønsket å kommentere bro-praksisen overfor SVT.

Biljakt i Sverige

Bilen de to 20-åringene kjørte ble totalvraket da den støtte sammen med fundamentet til broen.

Foto: FREDRIK SANDBERG / NTB scanpix

Høy fart

Det var rundt midnatt den 11. mars i år at de to 20-åringene prøvde å komme seg unna politiet i stor fart etter å ha stukket fra regningen ved en Statoil-stasjon i Bärbyleden i Uppsala.

Da politiet ikke klarte å innhente bilen, ble det gitt en anmondning til brovakten ved Hjulstabroen om å åpne svingbroen.

De to 20-åringene valgte å fortsette framover da de nådde broen, og kjørte til slutt over den åpne brokanten i voldsom fart.

Bilen suste over 40 meter framover i luften, før den krasjet inn i brofundamentet og havnet i vannet.

Både fører og passasjer omkom etter sammenstøtet.

Blodprøver har senere vist at begge var amfetaminpåvirket under biljakten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt