NRK Meny
Normal

– Russland vil teste atomraketter i Barentshavet

For første gang på 25 år ønsker russiske atomubåter å testskyte 16 atom-missiler i stor øvelse i Barentshavet, ifølge russiske medier.

Den 170 meter langer ubåtene «Yuri Dolgoruki»

Den 170 meter lange ubåten «Yuri Dolgoruki» skal nå være på vei mot Barentshavet.

Foto: POOL / Reuters

To av de nyeste atomubåtene er klare til å reise til Barentshavet, og en av dem kommer til å avfyre de langtrekkende missilene, ifølge Barents Observer, som siterer det russiske nyhetsnettstedet Izvestiya.

Ti atomstridshoder per misil

Foreløpig har ikke dette blitt bekreftet fra offisielt hold, men nyhetsbyrået TASS meldte i forrige uke at kun to missiler skulle avfyres. Nå skal tallet ha blitt mangedoblet.

De 170 meter lange ubåtene «Yuri Dolgoruki» og søsterfartøyet «Vladimir Monomakh», som begge tilhører Borej-klassen, skal begge være klare for å sette kursen mot Barentshavet for å foreta testoperasjonene.

Disse ubåtene blir av russiske myndigheter sett på som de mest strategisk viktige marinefartøyene, og kan frakte missiler med mellom seks og ti atomstridshoder per misil og nå mål på 9000 kilometers avstand.

Flere ubåter i drift

Denne øvelsen kommer samtidig med at NATO-øvelsen Cold Respons avholdes i Trøndelag, og Russland har lenge kritisert forsvarsorganisasjonen for å avholde øvelsene sine for nær de russiske grensene.

Men dette er ikke første gang Russland tester sine enorme ubåters ildkraft. Så sent som på slutten av fjoråret ble det drevet testoppskyting av missilene i Barentshavet, ifølge VG, og ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu så skal langt flere atomdrevne ubåter være aktive de neste fire årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt