– Russland største trussel for Ukraina

– Den russiske aggresjonen er den største trusselen mot Ukraina. Det er John Kerrys konklusjon etter møter med president Petro Porosjenko og statsminister Arsenij Jatsenjuk i Kiev i dag.

Øst-Ukraina

Lokalbefolkningen i Debaltseve øst i Ukraina beskyttes av væpnede styrker mens de venter på å bli evakuert fra området. Angrepene har økt den siste tiden, og USA ber i dag Russland om å forplikte seg til våpenhvilen for å få slutt på krigføringen.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

– Russland må umiddelbart forplikte seg til våpenhvilen i Ukraina, sier John Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren møtte i dag president Petro Porosjenko og statsminister Arsenij Jatsenjuk i Kiev for å diskutere den dramatiske utviklingen øst i landet de siste ukene.

– Vi har snakket om den største trusselen som Ukraina står konfrontert med i dag, og det er Russlands fortsatte aggresjon øst i landet, påpekte Kerry.

Bare det siste døgnet skal 19 mennesker være drept i kampene, 14 av dem var sivile.

Kerry - porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko hadde store forventninger til John Kerrys besøk i Kiev i dag.

Foto: Jim Watson / Ap

Ønsker ikke konflikt med Russland

Det foregår en kraftig opptrapping øst i Ukraina, der separatistenes mål er å ta kontroll over hele Donetsk fylke. Myndighetene i Kiev mener at russiske våpen har bidratt til at utbryterne har hatt en viss fremgang den siste tiden.

I USA er de folkevalgte splittet i synet på om landet bør bidra med våpen i Ukraina-konflikten.

Etter møtene i dag sier John Kerry at mens Washington vil fortsette å søke en diplomatisk løsning på konflikten, vil de heller ikke lukke øynene for den stadige strømmen av russiske stridsvogner og soldater som krysser grensen over til Ukraina. Men Kerry understreker samtidig at ingen er ute etter å komme i konflikt med Russland.

– USA søker ingen konflikt med Russland, ingen gjør det, verken president Porosjenko, USA eller Europa, sier Kerry.

Vil foreslå ny fredsplan

Merkel Hollande

Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel vil komme med en ny fredsløsning torsdag i Kiev.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Kerrys besøk i Ukraina følges av senere torsdag. De to vil ta med seg et nytt fredsforslag til Kiev i håp om å sette et punktum for kampene som rammer stadig flere sivile.

– Ukraina er i krig. Tunge våpen er i bruk og sivile blir drept hver dag. Vi vil foreslå en ny løsning på konflikten basert på Ukrainas territorielle integritet, sa president François Hollande til pressen før han forlot Paris torsdag.

Hollande og Merkel vil presentere planen også for Russlands president Vladimir Putin i Moskva fredag, men advarer samtidig om at diplomatiet ikke kan fortsette i evighet.

Putin ønsker initiativet velkommen

Russland benekter stadig å være involvert i konflikten, til tross for de avanserte våpnene separatistene nå har tilgang til. I Moskva ønskes de europeiske lederne velkommen til konstruktive samtaler, der Putin håper at også russernes tidligere forslag til fredsløsninger kan vurderes.

SISTE NYTT

Siste nytt